NDNV: Novinarima neophodna podrška da se izbore sa stresom zbog pandemije

"Izveštači mogu da nastave da pružaju tačne informacije o krizi samo ako imaju podršku da se izbore sa zahtevima koje im nameće pandemija"

10. dec 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas novinare i novinarke da posebnu pažnju posvete svom mentalnom zdravlju, naročito ove godine, kada epidemija predstavlja ozbiljan izazov za sve.

Značajan broj novinara koji izveštavaju o kovid-19 pokazuju znakove anksioznosti i depresije, prema rezultatima istraživanja Reuters instituta i Univerziteta u Torontu. Čak i iskusni izveštači koji rade za velike, dobro finansirane medijske organizacije često se teško nose sa zahtevima za izveštavanjem o pandemiji.

Studija ističe da su velike promene kako na ličnom tako i na poslovnom planu direktno doprinele visokom nivou mentalne nevolje i strepnje.

NDNV je ukazao da je novinarima dok i dalje izveštavaju o neizvesnoj i zbunjujućoj situaciji, uz nepoverljivost javnosti, podrška vitalna ili ključna, jer izveštači mogu da nastave da pružaju tačne informacije o krizi samo ako imaju podršku da se izbore sa zahtevima koje im nameće pandemija.

Da bi ponudili podršku novinarima i novinarkama da se izbore sa stresom, NDNV je u saradnji sa kolegama iz UBUNTU-Centra za rast i razvoj ljudskog potencijala pripremio Priručnik za psihološko preživljavanje novinara u kriznim situacijama. Uz jednostavne savete i vežbe, priručnik daje praktične preporuke za borbu protiv stresa.

NDNV je podsetio da je početkom panedmije uveo i besplatnu psihološku pomoć koju nudi svojim članovima anonimno, uz validnu člansku karticu društva.

Da bi pomogli etičko izveštavanje o zdravstvenoj krizi NDNV je objavio i Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju, kao i Preporuke novinarima za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (kovid-19).

„Ukoliko imate problem koji zahteva pravnu podršku, savet ili zastupanje pred institucijama Srbije, i tada možete zatražiti našu pomoć. Pravnu pomoć možemo da vam ponudimo u slučaju da je vaš problem u vezi sa poslom kojim se bavite“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga