NDNV: Nove pretnje smrću Dinku Gruhonjiću

"Pretnje novinarima su u poslednje vreme ponovo učestale, naročito nakon etiketiranja i targetiranja profesionalnih novinara i medija od strane najviših državnih i partijskih zvaničnika"

30. mar 2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da su danas programskom uredniku tog udruženja, nastavniku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću ponovo, “po ko zna koji put po redu”, upućene pretnje smrću.

“Srešće te jednom jedan Srbin koji voli svoj narod na ulici. Ono što bude usledilo tada će pisati u novinama”, i “Presudiće ti na ulici jedan Srbin koji voli svoj narod”, napisao je anonimni komentator ispod Gruhonjićevih tekstova koji se nalaze na njegovom blogu dinkogruhonjic.blogspot.com, a prenosi NDNV.

U saopštenju se navodi da će NDNV o pretnjama obavestiti nadležne organe i da će podneti krivičnu prijavu.

“Nadamo se da će ovaj put nadležni organi zaista preduzeti ozbiljne korake i otkriti počinioce, odnosno da će se konačno prekinuti praksa nekažnjavanja nasilnika za pretnje smrću koje upućuju”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je reč o nastavku dugogodišnjih pretnji koje se upućuju ne samo Gruhonjiću i NDNV-u, već i svim profesionalnim novinarima i medijima u Vojvodini i Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa kodeksom.

“Te pretnje su u poslednje vreme ponovo učestale, naročito nakon etiketiranja i targetiranja profesionalnih novinara i medija od strane najviših državnih i partijskih zvaničnika. NDNV apeluje na domaću i međunarodnu javnost da reaguju”, navodi se u saopštenju.

LSV osudila pretnje Dinku Gruhonjiću

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton osudio je danas pretnje smrću koje su upućene programskom uredniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine, nastavniku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću.

Marton je u saopštenju za javnost podsetio da je Gruhonjiću sa anonimne adrese stigao komentar u kojem se kaže da će mu „presuditi pravi Srbin na ulici“.

“I ranije smo isticali da je nedopustivo da se u Srbiji nesmetano preti ljudima zbog drugačijeg političkog ili bilo kog drugog uverenja. Smatramo da i država snosi deo krivice zbog učestalih pretnji. Reakcija države mora biti jasna i snažna! Bez kvalitetnijeg reagovanja države, ovakve pojave će postajati sve češće, a posledice verovatno i gore”, upozorio je Marton.

DS: Stroga kazna za sve koji prete Gruhonjiću i drugim novinarima

Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu najoštrije je danas osudio pretnje smrću koje su upućene novosadskom novinaru Dinku Gruhonjiću i zahtevao od državnih organa da odmah pokrenu istragu, kako bi u najkraćem roku bilo otkriveno ko stoji iza tih pretnji.

“Reakcija države u ovom slučaju mora biti brza, efikasna i maksimalno oštra kako bi se ne samo kaznio krivac, ili krivci, za ozbiljne pretnje ubistvom poznatom novinaru, da bi se jednom zasvagda prekinula serija pretnji kojim je Gruhonjić meta već duže vreme”, naveo je DS u saopoštenju za javnost. Najnovije

Ocenjuje se da te pretnje ne predstavljaju “izolovan incident”, već opštu pojavu u društvu u kojem se i Gruhonjiću i drugim novinarima otvoreno preti zbog njihovog izveštavanja i javno izrečenog stava.

“Novinari i medijski poslenici koji nastoje da svoj posao obavljaju na profesionalan i objektivan način redovno su izloženi neosnovanim kritikama i uvredama koje neretko dolaze i sa samog vrha države – od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Stalne prozivke i uvrede koje vlast upućuje nezavisnim novinarima i medijima potom mogu da rezultuju ozbiljnim pretnjama i ugrožavanjem života i slobode novinara”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga