NDNV: Nove pretnje Dinku Gruhonjiću, tražićemo pravnu zaštitu međunarodnih institucija

“Više nema nikakve sumnje da je reč o organizovanoj političkoj hajci koja kao i svaki organizovani kriminal ima uporište u najvišim pozicijama vlasti"

12. apr 2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obavestilo je danas javnost da su novinaru, programskom uredniku tog udruženja i nastavniku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću ponovo upućene pretnje, ovaj put preko stranice “Srbija naša zemlja” na društvenoj mreži Fejsbuk.

“Gruhonjiću su juče ponovo upućene pretnje nakon što je na Fejsbuk stranici ‘Srbija naša zemlja’ objavljena njegova fotografija uz huškački komentar: ‘Nezavisni novinar’ i rezident Hrvatske obaveštajne službe naziva Srbiju post genocidnim društvom. Da li je dosta? Imamo li ponosa?’. Ispod ovog posta usledili su brojni komentari u kojima osobe sa imenom i prezimenom vređaju i prete Gruhonjiću na različite načine, između ostalog i na ovaj: ‘Pustite Legiju iz zatvora, on će sa svojim ljudima da sredi i ovakve i one na Kosovu a Boga mi i ove naše ustaše…’”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

To udruženje je postavilo pitanje nosiocima političkih vlasti u Srbiji čiju podršku uživa ova platforma na Fejsbuku koja se “u gebelsovskom maniru” obračunava sa političkim neistomišljenicima vlasti i ocenilo da je sada “više nego očigledno da neko u državnoj hijerarhiji u najmanju ruku onemogućava primenu zakona i sankcionisanje za pretnje profesionalnim novinarima i NDNV-u”.

Podsetili su da je nedavno meta iste stranice na Fejsbuku bio i bivši predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović.

Podsetili su i da je NDNV prijavio veliki broj pretnji do sada, ali niko nije sankcionisan zbog njih.

Gruhonjiću su i pre desetak dana upućene pretnje smrću, a uputio ih je anonimni komentator na njegovom blogu dinkogruhonjic.blogspot.com

“Više nema nikakve sumnje da je reč o organizovanoj političkoj hajci koja kao i svaki organizovani kriminal ima uporište u najvišim pozicijama vlasti. Jer, u suprotnom tako učestale i ozbiljne eksplicitne pretnje ne bi bile ni tolerisane ni politički podstrekivane. NDNV je prinuđen da zbog svega navedenog zatraži pomoć i pravnu zašititu od međunarodnih institucija, s obzirom da nam pravnu zaštitu ne pruža naša država”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga