NDNV: Nikolić ne sme da prikriva krivična dela

"Tabloidi" se bave ucenama i iznudama?

30. jan 2014

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je da je na osnovu iskaza u sinoćnoj emisiji “Intervju”, emitovanoj na RTS-ovom prvom program, jasno da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima saznanja o ozbiljnim krivičnim delima koje vrše pojedini vlasnici i urednici tzv. tabloida, i da je neophodno da o tim saznanjima detaljno informiše javnost.

„Takođe, pozivamo nadležne organe da na osnovu izjave Nikolića u sinoćnoj emisiji po službenoj dužnosti pokrenu istražni postupak, saslušaju predsednika Nikolića i utvrde da li je on u pravu kada tvrdi da pojedini tzv. tabloidi vrše ozbiljna krivična dela iznude i ucene“, smatra ovo udruženje.

NDNV je podsetio da je Nikolić u sinoćnoj RTS-ovoj emisiji „Intervju“ rekao da pojedini „tabloidi rade na komercijalnoj osnovi“ i da napadaju političare i javne ličnosti sa konačnim ciljem da uzmu novac od njih. Nikolić je rekao i kako to u praksi izgleda: kada neki „tabloid“ napiše tekst protiv tebe, ti pozoveš „nekoga“ ko je blizak sa vlasnicima i urednicima tog lista i nagodiš se koliko je potrebno da se plati da više ne bi negativno pisali o tebi. Ako se plati, tabloidi prestaju kampanju.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je dobro što je predsednik države pokrenuo ovu temu u javnosti, jer je jasno da mediji koji se ponašaju na ovakav način, ne smeju da se smatraju medijima već kriminalnim organizacijama, čije delovanje ima nesagledivo loše posledice po društvo.

„Otvaranje ove teme u javnosti i kroz pravosudni sistem, pomoći će građanima da prepoznaju razliku između pravih medija i novinara i onih koje se tako lažno predstavljaju“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga