NDNV: Niko ne zaslužuje titulu najboljeg gradonačelnika u Vojvodini

Vojvodina je sumorna i oronula

08. mar 2013

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da je istraživački projekat o lokalnim samoupravama pokazao da niko ne zaslužuje da bude progalšen najboljim gradonačelnikom ili predsednikom opštine u Vojvodini.

Predstavnici NDNV-a su na konferenciji za novinare kazali da su lokalne vlasti u ovoj pokrajini posle lokalnih izbora u maju 2012. godine uglavnom bile zauzete zauzimanjem “fotelja”, zatim “preletanjima” iz stranke u stranku, kao i “prekomponovanjima” lokalnih vlasti, ali ne i opštim dobrom građana u njihovim lokalnim samoupravama.

Istraživačica Žužana Serenčeš kazala je da je slika današne Vojvodine “veoma sumorna” i da je ova pokrajina devastirana.

“Potpuno oronula privreda, ljudi koji veoma teško žive, partokratija…, to je slika današnje Vojvodine”, navela je Serenečeš.

Prema njenim rečima, gradovi poput Sombora i Vrbasa, koji su nekada bili veliki industrijski centri, danas su „prava privredna zgarišta“.

„U pojedinim vojvođanskim gradovima i opštinama broj zaposlenih i nezaposlenih je izjednačen, a u nekima je više nezaposlenih nego zaposlenih. Zapošljavanje ide po partijskim kriterijumima, stručnost i kompetentnost se ne uvažavaju, lokalne administracije su predimenzionisane“, kazala je Žužana Serenčeš.

Ona je dodala da je veoma primetan i proces „tanjenja“ multietničkog karaktera Vojvodine, jer se broj pripadnika nacionalnih manjina smanjuje četiri puta brže nego broj pripadnika većinske srpske nacije.

Željko Bodrožić, član komisije koja je donela odluku da ne izabere najboljeg gradonačelnika u Vojvodini, rekao je da ovaj projekat treba da se nastavi, jer je postavio dobre istraživačke temelje i veoma dobru metodologiju za novinarska istraživanja.

Projekat „Mediji i lokalne samouprave“ NDNV je sproveo uz podršku američke fondacije „Braća Rokfeler“ (Rockefeller Brothers Fund).

Istraživanja u 45 lokalnih samouprava sprovelo je 17 novinara-istraživača, a tekstovi su objavljeni na www.autonomija.info i www.najgradonacelnik.org.

Darko Šper dobio novinarsko priznanje NDNV-a

Novinar agencije Beta Darko Šper iz Novog Sada danas je dobio priznanje za najboljeg novinara-istraživača u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) „Mediji i lokalne samouprave“.

Šper je bio jedan od 17 novinara-istraživača koji su bili uključeni u projekat NDNV-a.

Komisija, koja je trebalo da izabere najboljeg gradonačelnika u Vojvodini na osnovu istraživackih novinarskih tekstova, donela je odluku da niko en zaslužuje to priznanje, i umesto najboljeg gradonačelnika, odlučila da proglasi najboljeg novinara.

Šper je zahvalio na priznanju i rekao da u današnje vreme treba biti oprezan od koga se priznanje prima.

“U današnje vreme kada imamo raznorazna priznanja koja dodeljuju raznorazni, ja sam ponosan što mi je baš NDNV uručio ovu nagradu”, rekao je Šper.

Projekat „Mediji i lokalne samouprave“ NDNV je sproveo uz podršku američke fondacije „Braća Rokfeler“ (Rockefeller Brothers Fund).

Istraživanja u 45 lokalnih samouprava sprovelo je 17 novinara-istraživača, a tekstovi su objavljeni na www.autonomija.info i www.najgradonacelnik.org.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga