NDNV: Neprihvatljivo budžetsko finansiranje javnih servisa

Umesto političke demagogije, vlast neka omogući Javnom servisu Vojvodine elementarne uslove za rad

02. apr 2013

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da je ideja o budžetskom finansiranju javnih medijskih servisa Srbije i Vojvodine „potpuno neprihvatljiva“ i „korak nazad“ u regulaciji medijskog sektora.

„Zahtevamo da se od te ideje odustane, jer će finansiranje iz budžeta ne samo dodatno ugroziti ionako krhku nezavisnu poziciju javnih servisa i otvoriti ogroman prostor za jačanje političkog uticaja na uređivačku politiku, već će i ugroziti demokratizaciju društva“, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je takva ideja u suprotnosti sa rešenjima koje postoje u demokratskim državama i dodaje da je posebno opasna u zemljama „sa teškim medijskim i ratnohuškačkim nasleđem“ i niskim stepenom medijskih sloboda.

„Ovu ideju doživljavamo kao populistički potez za skupljanje jeftinih političkih poena. Građani će svakako plaćati javne servise, da li direktno ili preko budžeta, svejedno je u pitanju njihov novac. Ali, postoji opravdana bojazan da se javni servisi na ovaj način ponovo pretvore u propagandne mašine, kako je to bio slučaj tokom devedesetih godina, a sigurni smo da to nije ono što građani žele“, navodi se u saopštenju.

To novinarsko udruženje ocenilo je da primer Radio-televizije Vojvodine (RTV) govori o tome da država nije ni sposobna ni zainteresovana da se brine o javnim servisima, jer se ta medijska kuća već 14 godina nalazi „u podređenom položaju“, pošto nema elementarne uslove za rad.

„Umesto što se bavi izmišljanjem retrogradnih rešenja za finansiranje javnih servisa, država bi trebalo da pod hitno reši status Javnog servisa Vojvodine i time pokaže da je iskreno zainteresovana za unapređenje informisanja građana. Plašimo se da bi budžetsko finansiranje javnih servisa dodatno pogoršalo položaj RTV-a“, navodi se u saopštenju.

NDNV se založio za otvorenu javnu raspravu, „bez političke demagogije“, o načinima finansiranja RTS-a i RTV-a, kako bi moglo biti pronađeno odgovarajuće rešenje po kojem bi građani uspešnije i pravednije finansirali javne servise.

To novinarsko udruženje visoko je ocenilo rad RTV-a i poručilo RTS-u da bi trebalo da se ugleda na Javni servis Vojvodine, kada je u pitanju informisanje od javnog interesa za građane.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga