- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NDNV: Nedopustivo je da mediji učestvuju u hajci protiv građana

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovalo je danas na lokalne medije da ne objavljuju lične podatke građana za koje lokalne samouprave tvrde da šire neproverene informacije u vezi sa snabdevanjem stanovništva.

„Nedopustivo je da lokalne samouprave objavljuju imena ljudi za koje smatraju da šire neproverene informacije i da ih optužuju da su prekršili Krivični zakonik. Jedino policija i tužilaštvo imaju mogućnost da nekoga osumnjiče ili optuže, a sudovi da mu osude, a ne radnici kol centara ili opštinskih organa“, upozorio je NDNV.

NDNV je pozvao novinare i novinarke da izveštavaju u skladu sa pravilima Kodeksa novinara Srbije koji izričito zabranjuje kršenje privatnosti, propisuje proveru i kritički odnos prema izvoru.

„Novinari svojim radom moraju da jačaju zakonitost i institucije posebno kada su za vreme vanrednog stanja ograničena ljudska prava a građani uplašeni“, navodi se u saopštenju.

NDNV je apelovao i na lokalne samouprave da prestanu sa žigosanjem uplašenih građana i da svojim radom pokažu odgovornost i brigu kako o građanima, tako i o demokratskim vrednostima otvorenog društva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!