NDNV: Nedopustivo je da mediji učestvuju u hajci protiv građana

NDNV je apelovao i na lokalne samouprave da prestanu sa žigosanjem uplašenih građana

24. mar 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovalo je danas na lokalne medije da ne objavljuju lične podatke građana za koje lokalne samouprave tvrde da šire neproverene informacije u vezi sa snabdevanjem stanovništva.

„Nedopustivo je da lokalne samouprave objavljuju imena ljudi za koje smatraju da šire neproverene informacije i da ih optužuju da su prekršili Krivični zakonik. Jedino policija i tužilaštvo imaju mogućnost da nekoga osumnjiče ili optuže, a sudovi da mu osude, a ne radnici kol centara ili opštinskih organa“, upozorio je NDNV.

NDNV je pozvao novinare i novinarke da izveštavaju u skladu sa pravilima Kodeksa novinara Srbije koji izričito zabranjuje kršenje privatnosti, propisuje proveru i kritički odnos prema izvoru.

„Novinari svojim radom moraju da jačaju zakonitost i institucije posebno kada su za vreme vanrednog stanja ograničena ljudska prava a građani uplašeni“, navodi se u saopštenju.

NDNV je apelovao i na lokalne samouprave da prestanu sa žigosanjem uplašenih građana i da svojim radom pokažu odgovornost i brigu kako o građanima, tako i o demokratskim vrednostima otvorenog društva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga