NDNV: Nedopustiv nastavak postupka protiv Ane Lalić, iz Kriznog štaba potvrđeno njeno pisanje

"Opasne namere vlasti u pogledu ograničenja građanskih sloboda"

26. apr 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od nadležnih državnih organa da odgovore zbog čega se i dalje vodi postupak protiv novinarke Ane Lalić, kao jedine novinarke u Evropi koja je bila uhapšena zbog izveštavanja o pandemiji virusa korona, odnosno nedostatku zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.

„Pitamo državnog tužioca na osnovu čega je nastavljen postupak protiv naše koleginice, novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a, čak i posle priznanja glavnog epidemiologa u Kriznom štabu doktora Predraga Kona da ipak nije bilo dovoljno zaštitne opreme na početku, ali da se o tome ćutalo jer nisu hteli da plaše građane“, isitče se u saoopštenju Udruženja.

NDNV navodi da, „umesto izvinjenja i pokretanja postupka protiv odgovornih i za propuste u nabavci zaštitne opreme i izlaganja zdravstvenih radnika zarazi, ali i za hapšenje novinarke koja je izveštavala u javnom interesu – državni organi u Srbiji nastavljaju kafkijanski proces protiv Ane Lalić“, jer je na portalu Nova.rs objavila tekst o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine.

Udruženje je apelovalo na javnost i nosioce funkcija u državnim organima da „ne podležu nezakonitim pritiscima nosilaca političke moći, već da postupaju u skladu sa zakonima i spreče urušavanje pravosudnih institucija, pravnog sistema i principa vladavine prava“.

„To je njihova obaveza i odgovornost. A uloga novinara i medija nije da skrivaju istinu od javnosti i predstavnike vlasti prikazuju u pozitivnom svetlu, već da građane informišu o svim važnim činjenicama, kakve god one bile. U tom pogledu, hapšenje novinarke i nastavak apsurdnog postupka protiv nje predstavlja direktan atak i na građane, odnosno na njihovo pravo da budu informisani“, upozorava NDNV.

U saopštenju se podseća da je Srbija je u protekloj godini već pala za tri mesta na rang-listi slobode medija Reportera bez granica, a da vlasti i dalje nastavljaju pritiske na novinare zloupoterbljavajući pandemiju i vanredno stanje, i demonstrirajući tako „opasne namere kad su u pitanju ograničenja građanskih sloboda, ali i sam demokratski poredak“.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najavilo je da će o ovom neosnovanom postupanju protiv Ane Lalić i svim okolnostima vezanim za postupak protiv nje izvestiti sve relavantne međunarodne novinarske organizacije i institucije Evropske unije.

Ana Lalić privedena je 1. aprila uveče, nakon čega je provela noć u policijskom pritvoru.

Ona je privedena nakon što je Klinički centar Vojvodine (KCV) obavestio tužilaštvo i policiju da je Lalićeva svojim tekstom koji je objavila toga dana uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

“Odveli su je. Pre toga su temeljno preturili celi naš stan, i uzeli su njen laptop i oba njena mobilna telefona“, kazao je tada njen suprug agenciji Beta.

Ana Lalić je u tekstu koji je objavljen na portalu Nova.rs bila navela da KCV-u imaju problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.

Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja, koje je tvrdilo da u KCV-u vlada potpuni izostanak sprovođenja protokola i organizacije, odnosno da je na snazi “više improvizacija, nego organizacija”.

Nova.rs je u tekstu navela da je pokušala da dobije komentar zvaničnika Kliničkog centra Vojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo na navode zaposlenih u KCV-u, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.

Privođenju Ane Lalić prethodilo je usvajanje Zaključka Vlade Srbije kojim je bilo propisano da je jedino Krizni štab ovlašten da daje zvanične informacije u svemu što ima veze sa pandemijom, dok se sve ostale informacije mogu smatrati dezinformacijama i podleći krivičnoj odgovornosti.

Nakon privođenja novinarke i pritiska domeće i međunarodne javnosti, vlada je povukla sporni zaključak.

NDNV je 16. aprila najoštrije osudio kampanju mržnje na društvenim mrežama i digitalnim platformama protiv Ane Lalić i pozvalo nadležne institucije da konačno razviju sistem zaštite onih koji koji rade u javnom interesu, kao što su novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

“Upozoravamo donosioce odluka da je govor mržnje dosegao takve razmere da je društvo u Srbiji dovedeno na ivicu sukoba, te da izostanak adekvatne rekacije može imati pogubne posledice”, naveo je tada NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da su i ovaj slučaj prijavili Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara kao i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, i najavili da će pružiti pravnu pomoć koleginici Lalić u nameri da pred sudom traži zaštitu svojih prava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga