NDNV: Nastavljaju se napadi na novinare, Igor Mihaljević izložen brutalnim pretnjama i uvredama

Građani da se solidarišu sa novinarima koji dobijaju pretnje

14. feb 2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo pretnje koje preko društvenih mreža dobija novinar Igor Mihaljević iz Novog Sada, te pozvalo građane na solidarnost sa profesionalnim novinarima.

„Igor Mihaljević izložen je brutalnim uvredama i pretnjama na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, pošto je izneo kritičke objave o udruženju Levijatan. Nakon tog posta Mihaljević je dobio destine poruka u kojima se vulgarno vređaju on i njegova porodica“, navodi se u saopštenju udruženja.

NDNV upozorava javnost da su uvredama i pretnjama ovih dana izloženi i drugi novinari iz Vojvodine, članovi NDNV-a, kao i njegovo rukovodstvo.

Podsećaju da je predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović dobio prethodnih dana stotine poruka u kojima mu se preti smrću, proterivanjem, te iznosi niz uvreda zasnovanih na nacionalnoj pripadnosti.

Takođe, dodaju da je pretnjama bio izložen i novinar Sava Majstorov, urednik portala SOinfo iz Sombora, a prethodno i kolumnista portala Autonomija Igor Besermenji, kao i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić.

„Smatramo da je reč o organizovanoj kamapnji protiv profesionalnih novinara i našeg udruženja, koje je inače već godinama meta nacionalista i šovinista. No, ne samo njih. Čelnike NDNV-a neretko javno prozivaju i etiketiraju i visoki politički zvavničnici. Pre neki dan šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović javno je vređao predsednika NDNV-a, a to mu nije bilo ni prvi put“, ukazuje se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da sve to, kao i izostanak adekvatne rekacije policije i tužilaštva povodom brojnih prijava koje su podnošene i u ranijem periodu, ukazuje da je zapravo reč o „organizovanoj hajci pod patronatom države čiji cilj je da se ućutka kritička reč protiv aktuelnog režima, ali i sloboda medija i sloboda govora uopšte“.

„Jer, svi novinari koji se usude da rade profesionalno dobijaju etikete državnih neprijatelja i stranih plaćenika, po oprobanom receptu nacionalšovinista još iz devedestih godina„, napominje se u saopštenju.

NDNV je pozvao građane da se odlučno suprotstave napadima na profesionalne novinare, poručivši da su slobodni mediji preduslov građanskih sloboda.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga