- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NDNV nastavlja seriju onlajn emisija, prva o novinarskom kodeksu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine emitovaće 17. septembra u 19.00 sati novu onlajn emisiju “Kodeks u karantinu“, posvećenu primeni i poštovanju, odnosno kršenju novinarskog kodeksa u medijima u Srbiji.

U emisiji će biti reči o tome u kojoj meri mediji u Srbiji poštuju novinarski kodeks i na osnovu čega građani mogu da zaključe da li mediji poštuju profesionalne i etičke standarde, koji su to kriterijumi.

U emisiji će učestvovati docentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Jelena Kleut i novinarka i članica Saveta za štampu Tamara Skrozza. Emisiju će voditi novinarka Svetlana Paramentić.

U jednoj od odredbi Kodeksa novinara Srbije navodi se, između ostalog, da se “novinar mora suprotstaviti svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja”.

Kako navode u NDNV-u, brojne medijske analize ukazuju da su naši mediji, pre svega štampani, preplavljeni tekstovima u kojima se promoviše govor mržnje i podstiče nasilje.

Neka od pitanja o kojima će biti reči odnose se i na moguće posledice po društvo u celini zbog nepostojanja odgovornost u brojnim slučajevima kršenja kodeksa i standarda novinarske profesije.

Emisije će biti emitovana na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, u okviru projekta „Promocija medijske i informacijske pismenosti i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“ koji sprovodi Novosadska novinarska škola uz podršku ambasade Velike Britanije u Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!