NDNV: Monopol saveta nad manjinskim informisanjem

Iz predloga medijskih zakona izbačeni delovi koji garantuju autonomiju uređivačke politike manjinskih medija

31. jul 2014

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović upozorio je danas da će prema predlogu medijskih zakona Srbije nacionalni saveti manjina dobiti politički monopol nad informisanjem na manjinskim jezicima, što je, prema njegovim rečima, „veoma zabrinjavajuće i neprihvatljivo“.

Kako je Sejdinović rekao za agenciju Beta, iz predloga Zakona o javnom informisanju i medijima, izbačeni su delovi koji bi medijima osnovanim od strane Nacionalnih saveta manjina, bila garantovana autonomija uređivačke politike.

On je kazao da su ovi delovi nestali iz predloga tog zakona, a nalazili su se u pojedinim verzijama nacrta.

„Ti stavovi koji su predviđali jasan mehanizam izbora upravljačkih tela i urednika manjinskih medija zamenjeni su formulacijom koja ne znači ništa i omogućava direktnu političku kontrolu nad manjinskim medijima“, rekao je Sejdinović.

Dodao je da je u taj zakon u međuvremenu već uvrštena odredba da će nacionalni saveti davati svoje misljenje na konkursima za informisanje, koji će biti raspisivani na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Skrenuo je pazznju i na izlaganje poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balinta Pastora tokom rasprave o zakonima, u kojem je najavio da će ta stranka podneti amandman na Zakon o javnim medijskim servisima, po kojem će se trazziti mišljenje nacionalnih saveta za izbor odgovornih urednika manjinskih programa na javnim servisima

„Time se podriva i autonomija javnih servisa definisana zakonom“, rekao je Sejdinović uoči sutrašnje rasprave o amandmanima na predloge seta medijskih zakona u Skupštini Srbije.

On je upozorio je i da je Pastor u izlaganju tokom sednice Skupštine rekao da je dogovoreno da će većina podrzzati amandman SVM-a na predlog Zakona o javnim medijskim servisima, te da je zbog toga “zadovoljan saradnjom”.

“Kada se sve sabere, jasno je da neće postojati informisanje na manjinskim jezicima koje neće biti pod kontrolom nacionalnih saveta, što je veoma opasno”, kazao je Sejdinović.

U Skupštini Srbije sutra će biti odrzzana rasprava o amandmanima na predloge seta medijskih zakona Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga