NDNV: Ministarstvo kulture i informisanja sve više liči na Informer

Ministarstvo potvrdilo pretpostavke da se iza javnog diskreditovanja članova komisije krije želja da se pripremi teren za poništavanje rezultata rada komisije i dodele sredstva po političkoj volji

03. jul 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da sa žaljenjem konstatuje da se Ministarstvo kulture i informisanja u svom poslednjem saopštenju opasno približilo retorici „Informera“ i drugih tabloida: u nedostatku argumenata difamiraju one koje su proglasili neprijateljima, služeći se neistinama, poluistinama i demagogijom.

NDNV je ocenilo da je u saopštenju „Ministarstvo reagovalo u roku i po zakonu„, Ministarstvo samo potvrdilo pretpostavke da se iza javnog diskreditovanja članova stručne komisije za elektronske medije krije želja da se pripremi teren za poništavanje rezultata rada ove komisije i dodele sredstva po političkoj volji.

„Očigledno je da je Ministarstvo dobilo kritike od centara moći zbog toga što su se članovi stručne komisije rukovodili kriterijumima kvaliteta projekata, a ne političkom podobnošću aplikanata i njihovom bliskošću sa SNS-om. Ministar i državni sekretar evidentno žele da se na ovaj način preporuče za novi mandat, spremni na sve da bi zaštitili svoje interese“, navodi se u saopštenju.

NDNV je istaklo da je dirljiva iznenadna želja Ministarstva da se poštuju zakonske procedure prilikom dodele sredstava na konkursnom sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, s obzirom da je u poslednje dve godine glasno ćutalo dok su mnogi, uključujući i NDNV, upozoravali na drastična kršenja medijskih zakona u ovoj oblasti, kao i s obzirom da je glasno ćutalo dok je SNS državnim novcem kupovao medije u Srbiji, ismejavši na taj način medijsku reformu.

„Neobičan je nagli zov Ministarstva sa zakonitošću i poštovanjem procedura kada se zna da je ono odbilo skoro sve predloge novinarskih i medijskih udruženja da se proces konkursnog sufinansiranja unapredi: da se omogući transparentnost procesa, da se uspostave u potpunosti efikasni mehanizmi razrešenja sukoba interesa, da se onemogući politički uticaj na članove komisije i pronađu delotvorni načini za sankcionisanje kršenja zakona…“, dodaje se u saopštenju NDNV.

To medijsko udruženje je navelo da ministarstvo direktno proziva čelne ljude NDNV-a, sugerišćući da je Dinko Gruhonjić dodelio novac udruženju kojem pripada, mada se on izuzeo od odlučivanja u ovom slučaju, što je ušlo u zapisnik i što Ministarstvo sigurno zna.

„Na isti način su se od glasanja izuzeli i drugi članovi ove i drugih komisija Ministarstva koji su bili u potencijalnom sukobu interesa“, piše u saopštenju.

U njemu se navodi i da ministarstvo iznosi neistinu da se projekat sa kojim je NDNV aplicirao sastoji samo od produkcije tekstova, namerno prećutkujući da u njemu postoje i druge aktivnosti. NDNV je poručilo da ministarstvo pritom demonstrira potpuno nepoznavanje osnovnih matematičkih operacija ili je pak u pitanju samo sklonost ka manipulaciji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga