NDNV: Medijske reforme doživele kolaps, potrebno menjati medijske zakone

Nije prihvaćen skoro nijedan od predloga za izmenu pravilnika koje su eksperti NDNV-a uputili Ministarstvu

03. mar 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) sa žaljenjem konstatuje da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije propustilo da suštinski izmeni Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, odnosno da izmenom ovog podzakonskog akta unapredi proces konkursnog sufinansiranja, koji je tokom protekle godine bio više nego problematičan na nivou lokalnih samouprava, saopšteno je danas iz tog novianrskog udruženja.

U saopštenju se ističe da nije prihvaćen skoro nijedan od predloga za izmenu pravilnika koje su eksperti NDNV-a uputili Ministarstvu u cilju unapređenja efikasnosti, pravednosti i transparentnosti ovog procesa.

„NDNV smatra da su medijske reforme praktično doživele kolaps i da su neophodne i promene medijskih zakona, pogotovo Zakona o javnom informisanju i medijima, koji nažalost u praksi nije doneo nikakve suštinske promene u odnosu vlasti i medija, jer ostavlja bezbroj mogućnosti predstavnicima vlasti da i dalje nesmetano finansiraju one medije koji su im bliski“, piše u saopštenju NDNV.

U njemu se dodaje da NDNV može da pohvali Ministarstvo zbog načina kako se na republičkom nivou sprovode konkursi za javno informisanje, ali i da ukazuje na činjenicu da je sve i dalje u rukama predstavnika vlasti, koji zakone i podzakonska akata, zbog njihovih slabosti, mogu da prilagođavaju svojim potrebama i interesima.

„Najveći problemi su bili i ostali posledica netransparentnosti procesa, izbora stručne komisije, nedostatka evaluacije realizovanih projekata i, možda najviše od svega – nepostojanja sankcija za organe nadležne za poslove javnog informisanja na lokalnom nivou koji su, često otvoreno i bahato, kršili zakone“, upozorili su u NDNV.

Osim toga, dodali su, veliki broj problema se tiče nedostatka jasnog razgraničenja između onoga što je predmet javne nabavke i onog što jeste predmet konkursnog sufinansiranja u sferi informisanja.

„Jasno je da svi ovi nedostaci nisu mogli da budu otklonjeni izmenom Pravilnika, ali je to mogao da bude prvi u nizu koraka koje je bilo neophodno preduzeti u spasavanju medijskih reformi. Nažalost, to nije učinjeno, a čak su napravljeni i neki retrogradni pomaci u odnosu na prethodni pravilnik, i to u oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina koji osnažuju ulogu nacionalnih saveta i ugrožavaju pluralizam manjinskog informisanja“, navodi se u saopštenju NDNV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga