NDNV: Mediji opet pozivaju na nasilje

„Kreativno“ se nadovezujući na Vučićeve gestove, mediji u Srbiji opet šire šovinizam i pozivaju na etničko nasilje

11. nov 2014

Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozorilo je danas da su domaći mediji posetu premijera Albanije Srbiji iskoristili da na najdrastičniji način šire šovinizam i pozivaju na etničko nasilje, „kreativno“ se nadovezujući na neprimerene gestove predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

„Nesumnjiva je uloga vlasti i medija bila i u podsticanju prethodnog talasa nasilja koji je u oktobru zadesio Vojvodinu, a na čijoj su meti bili pre svega građani albanske i bošnjačke nacionalnosti i njihova imovina“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

NDNV smatra da u načinu na koji su „skoro svi dnevni listovi i pojedini elektronski mediji izveštavali o poseti albanskog premijera ima elemenata krivičnih dela koji se gone po službenoj dužnosti, odnosno zbog kojih bi javni tužilac morao da reaguje“.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je urednike i novinare da prestanu da sramote profesiju, svoje kolege ali i građane Srbije izveštavanjem koje po određenim elementima prevazilazi čak i krvave ratne i ratnohuškačke devedesete.

„S obzirom na evidentnu činjenicu da su skoro svi mediji u Srbiji pod direktnom kontrolom režima Aleksandra Vučića, sa velikom zabrinotošću ukazujemo da iza širenja šovinizma i poziva na etničko nasilje stoji sam državni aparat“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Na kraju, NDNV se pita da li mediji „najavljuju da će vlast, nesposobna da reši ijedan problem u državi, krenuti da proizvodi krize i ratove?“

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga