NDNV: Mađar so stvara moralnu paniku zbog izbeglica

U tekstovima pojedinih urednika širi se islamofobija, sa elementima govora mržnje

28. feb 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) optužilo je danas dnevni list Mađar so (Magyar Szo) da ponovo stvara “moralnu paniku” zbog priliva izbeglica u Srbiju.

“Kao primer navodimo list Mađar so, u kojem se, u tekstovima pojedinih urednika, širi islamofobija, sa elementima govora mržnje”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

To udruženje je apelovalo na medije, urednike i novinare da temi izbeglica i migranata prilaze sa visokom profesionalnom pažnjom, striktno se pridržavajući novinarskog kodeksa, jer širenje panike i straha, podizanje tenzije među ljudima, kao i označavanje „neprijatelja društva“, mogu da imaju veoma loše, pa čak i tragične društvene posledice.

“Činjenica da u javnom mnjenju cele Evrope raste ksenofobija kao posledica izbegličke krize ne sme da bude alibi za medijsko produbljivanje neprijateljskih osećanja i stvaranje resantimana prema izbeglicama, već upravo obrnuto: jasan signal da se ovoj temi prilazi oprezno i neostrašćeno, bez senzacionalizma”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga