NDNV: Kazniti napadača na reportera portala 021.rs

Novinar 021.rs Žarko Bogosavljević napadnut je jutros prilikom fotografisanja saobraćajne nezgode

27. jan 2015

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je danas fizički napad na reportera internet-portala 021.rs. U saopštenju NDNV se zahteva od nadležnih organa da primereno kazne napadača.

„Činjenica jeste da su prisutni saobraćajni policajci sprečili i smirili napadača, ali je veoma važno da se ovaj slučaj procesuira, i to po službenoj dužnosti, s obzirom na činjenicu da su novinari i fotoreporteri često na meti napada. Javnosti je potrebno poslati jasnu poruku da se nasilje nad medijskim poslenicima neće tolerisati, te uvažiti činjenicu da se napad na novinara u našem krivičnom zakonodavstvu tretira kao napad na službeno lice“, navodi se u saopštenju novinarskog udruženja.

U suprotnom, dodaje se, odaslaće se poruka da je dozvoljeno svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazivati – uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem.

U saopštenju NDNV se ukazuje i na to da je snimanje i fotografisanje na javnim mestima zakonom dozvoljeno i da spada u profesionalnu obavezu, kako novinara, tako i fotoreportera. NDNV je pozvalo nadležne da, stoga, omoguće nesmetano obavljanje posla svim medijskim profesionalcima.

Novinar 021.rs Žarko Bogosavljević napadnut je jutros prilikom fotografisanja saobraćajne nezgode koja se desila u Novom Sadu, a napadač je jedan od aktera udesa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga