NDNV kandidovao predstavnike NVO u republičke komisije za ocenu medijskih projekata

“NDNV je u komisije predložio ličnosti značajnog iskustva, visokih moralnih atributa, koji su svojim angažmanom nedvosmisleno potvrdili da su borci za javni interes"

23. feb 2018

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da će i ove godine, kao i prošle, za članove stručnih komisija za vrednovanje medijskih projekata Ministarstva kulture i informisanja Srbije predložiti predstavnike organizacija civilnog društva.

“U slučaju da budu imenovani, oni će raditi u potpunosti autonomno, zastupajući građane i njihove interese u sferi javnog informisanja”, navodi se u saopštenju za javnost.

NDNV je izrazio uverenje da će Ministarstvo kulture i informisanja prepoznati značaj učešća predstavnika nevladinih organizacija u procesu, odnosno osoba koje će, pre svega, biti zastupnici građana i braniti javni interes u medijskoj sferi iz polja svoje ekspertize.

“NDNV je u komisije predložio ličnosti značajnog iskustva, visokih moralnih atributa, koji su svojim angažmanom nedvosmisleno potvrdili da su borci za javni interes, a koji pritom imaju i potrebno medijsko znanje za ocenu kvaliteta, odnosno vrednovanje programskog sadržaja, izvodljivosti i održivosti predloženih projekata”, piše u saopštenju.

To novinarsko udruženje je najavilo da će “sa izuzetnom pažnjom”, zajedno sa drugim reprezentativnim novinarskim i medijskim udruženjima, posmatrati izbor komisija za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja na republičkom nivou i oštro reagovati ukoliko one budu ličile na ono što se dešava na nižim nivoima vlasti, gde su komisije “uglavnom sačinjene od predstavnika nereprezentativnih i fantomskih udruženja koji su međusobno i sa vlastima interesno povezani i koji do karikaturalnosti izigravaju medijske zakone i podzakonska akta”.

U republičke komisije, NDNV je predložio Ljiljanu Spasić (Građanska akcija Pančevo), Aleksandra Popova (Centar za regionalizam), Maju Stojanović (Građanske inicijative), Đorđa Pavićevića (Centar za primenjene evropske politike), Aleksandru Đurić Bosnić (Centar za interkulturnu komunikaciju), Natašu Govedaricu (Forum ZfD), Fahrudina Kladničanina (Akademska inicijativa Forum 10) i Dragoslavu Barzut (LGBT organizacija Da se zna!).

Precizira se da će NDNV svoje kandidate predložiti u okviru liste kandidata Koalicije novinarskih i medijskih udruženja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga