NDNV: Institucije da obezbede funkcionisanje pravne države i zaustave linč tabloida na novinare TV N1

"Ukoliko se tabloidima dozvoli da optužuju i presuđuju kao nekakve javne sudnice posledice će biti nesagledive"

17. nov 2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je osudilo kampanju protiv novinara i saradnika televizije N1 i pozvalo nadležne institucije da konačno reaguju na napade i obezbede funkcionisanje pravne države.

„Nedopustivo je da institucije kao što su policija, tužilaštvo i sudstvo u žustroj kampanji koja se vodi protiv saradnika televizije N1 i dalje ćute i da se ponašaju kao da je reč o normalnoj pojavi u jednom društvu u kom glavni akteri izvršne vlasti i dalje tvrde da je ono demokratsko“, navodi se u saopštenju novinarskog udruženja.

„NDNV izražava duboku zabrinutost zbog blaćenja kolega koji u skladu sa Kodeksom novinara Srbije postavljaju pitanja od javnog značaja i insistiraju na odgovorima izvršne vlasti. Ovaj princip je osnova svake prave demokratije i zaslužuje podršku cele zajednice. NDNV je ozbiljno zabrinut za bezbednost direktora programa te televizije Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja zbog brutalnog linča kojem su izloženi u režimskim tabloidima, koji su, uz očigledno odobrenje vlasti ’preuzeli nadležnosti pravosuđa’“, ističe se u saopštenju.

NDNV je pozvao građane, pravosuđe i policiju da hitno „povrate institucije i obezbede funkcionisanje pravne države“.

Ukoliko se tabloidima dozvoli da optužuju i presuđuju kao nekakve javne sudnice posledice će biti nesagledive. U demokratskom poretku institucije treba da rade u interesu građana i u skladu sa tim pozivamo ih da konačno opravdaju sopstveno postojanje i reaguju“, upozorava se u saopštenju.

NDNV podseća i građane i građanke da kampanja protiv novinara koji rade u javnom interesu i u skladu sa profesionalnim standardima, ugrožava i njih, „jer medijske slobode znače i slobodu pojedinca“, pozivajući ih da se suprotstavi govoru mržnje i verbalnom nasilju“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga