NDNV: Ili otkrijte počinioce ili ste saučesnici!

Ukoliko ni ovaj napad ne bude rasvetljen, shvatićemo to kao podršku države nasilju nad novinarima.

25. jul 2010

Nezavisno društvo novinara Vojvodine nažalost nije iznenađeno vandalskim fašističkim napadom na novinara Teofila Pančića u gradskom autobusu u Zemunu.

NDNV je ubeđeno da je ovaj događaj povezan sa stvaranjem najnovije političke i nacionalističke histerije u Srbiji. Ponovo su na meti “unutrašnji neprijatelji”, odnosno svi oni koji pišu i kritikuju nenormalnosti koje postoje u ovom društvu. Ovde nikada i nije prestala da se stvara i održava klima koja onemogućava bilo kakvo drugačije i kritičko mišljenje o našoj sadašnjosti i nedavnoj prošlosti. Jasno je da ovaj napad ima za cilj i da obeshrabri sve one koji jasno i glasno iznose svoje mišljenje i ne priključuju se opštem licemerju naše javne scene.

Nema nikakve sumnje da je u pitanju organizovan napad, odnosno da su počinioci ovog dela pratili Pančića i planski nasrnuli na njega nanoseći mu teške telesne povrede.
Mada do sada u zemlji Srbiji niti jedno ubistvo novinara i mnogobrojni napadi na njih nisu razrešeni, želimo da verujemo da će nasilje nad Pančićem biti razrešeno, kao i da će svi bitni učesnici naše političke scene osuditi ovaj napad. Zahtevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova da pod hitno pronađe napadače i organizatore ovog najnovijeg nasrtaja na novinare i novinarsku profesiju. Takođe, zahtevamo od pravosuđa da počinioce ovog dela najstrože kazni, ali i da ispita pozadinu ovog incidenta.

Pozivamo policiju i pravosuđe da ispita i dosadašnje pretnje koje su upućivane Pančiću u proteklom periodu. Ukoliko ni ovaj napad ne bude rasvetljen, shvatićemo to kao podršku države nasilju nad novinarima.

NUNS: Policija treba što pre da uhapsi napadače na Pančića

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović pozvao je danas ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da učini sve kako bi što brže bili pronađeni napadači na novinara „Vremena“ Teofila Pančića.

Pančić je napadnut i pretučen metalnom šipkom sinoć oko 23 časa u gradskom autobusu u Zemunu. Pančić je primljen u bolnicu gde mu je konstatovana kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci.

„Pozivam ministra Dačića i Ministarstvo unutrašnjih poslova da u što kraćem roku učine sve kako bi se pronašli počinioci tog dela“, rekao je Obradović za agenciju Beta.
„Napad na Teofila Pančića je samo posledica društvene atmosfere u kojoj je postalo uobičajeno da se novinari ubijaju, da im se preti, da se premlaćuju, a da počinioci ostanu ili nepoznati ili nekažnjeni“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, NUNS se ovog puta neće zadržati samo na saopštenjima ili protestima.

„Tražićemo od ministra unutrašnjih poslova da u najkraćem roku ili otkrije počinioce ovog dela i da oni budu što pre izvedeni pred pravosudne organe ili da on podnese ostavku“, rekao je Obradović.

Predsednik NUNS-a je podsetio na pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića i dodao da su na udaru „najekstremnijjih snaga u društvu upravo novinari koji su najkritičniji u svom radu“.

„Mislim da se i ovaj slučaj sa Teofilom Pančićem na isti način može okarakterisati. Država mora da učini sve da zaštiti novinare, jer, zaista, postali smo meta za odstrel bez zaštite“, rekao je on.

Obradović je kazao da će NUNS tražiti što hitniju akciju nadležnih organa da se „konačno novinari zaštite od ovakvih i sličnih pokušaja nasilničkog ponašanja prema onima koji su najkritičniji deo društva“.

ANEM: Otkriti napadače u interesu slobode medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pozvala je danas nadležne da u interesu demokratizacije društva i slobode medija otkriju organizatore i počinioce napada na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića.

U saopštenju je ocenjeno da je samo brzom reakcijom nadležnih organa moguće praktičnim putem pokazati želju vlasti da se medijima i novinarima garantuju normalni uslovi za rad i obeshrabre eventualne napadi na medijske profesionalce.

Po oceni ANEM-a odsustvo odgovarajućih reakcija pravne države i stvaranje atmosfere straha dodatno ohrabruju potencijalne napadače, a dodatno zastrašuje i činjenica da nijedno ubistvo novinara do sada nije otkriveno.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga