NDNV i VOICE: Sramni navodi DSHV-a i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Umesto da osude neonacističku prošlost predsednika omladine HNV-a, Petar Kuntić i Tomislav Žigmanov napali medije da žele da prikažu Hrvate u negativnom svetlu

05. sep 2015

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) odbacili su danas tvrdnje predstavnika Hrvata u Vojvodini da su medijski prilozi o predsedniku omladine Hrvatskog nacionalnog veća Mariju Vrselji, u kojima se navodi da je u prošlosti bio pristalica neonacizma, na bilo koji način povezani sa dnevnom politikom.

“Sa posebnom indignacijom odbacujemo tvrdnje da nam je namera bila da na taj način Hrvate u Srbiji prikažemo u negativnom svetlu”, naveli su NDNV i VOICE u saopštenju za javnost.

Dodali su da su veoma začuđeni tvrdnjom predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića da je priča o Vrselji “strogo ciljana” zbog predstojećih izbora u toj stranci, kao i tvrdnjom direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova da je cilj priloga bio da se Hrvati prikažu u negativnom svetlu.

“Umesto da se oštro ograde od delovanja Marija Vrselje, oni pokušavaju vredan istraživački rad novinara Darka Špera da realitivizuju i smeste u dnevno-političke i nacionalističke okvire”, ocenili su NDNV i VOICE.

Dodali su da takve tvrdnje nisu uvredljive samo za NDNV i VOICE, već pre svega za same Hrvate u Vojvodini, koji su devedesetih godina prošloga veka i sami bili “velike žrtve politike etničkog čišćenja Miloševićevog režima, koju su sprovodile osobe bliske nacističkim i fašističkim uverenjima”.

“Ni tekst niti emisija na RTV-u nemaju nikakvu političku tendenciju osim da, uz najviže profesionalne standarde, prikažu još jedan važan segment delovanja pristalica neonacizma u Vojvodini. Ovo nije ni prvi a ponajmanje poslednji put da se profesionalno bavimo delovanjem neonacističkih i ekstremističkih organizacija u Vojvodini, zbog čega su čelnici NDNV-a u nekoliko navrata dobijali ozbiljne pretnje i uvrede”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je NDNV i VOICE posebno pogodila “više nego neprimerena tvrdnja” da je cilj bio da se jedna nacionalna zajednica prikaže u negativnom svetlu, jer je to u potpunoj suprotnosti sa ciljevima i višedecenijskim delovanjem NDNV-a.

“Ali, to neka služi na čast onima koji su takve stvari izgovorili”, piše u saopštenju.

Zahtev za ostavku predsednika HNV-a zbog Marija Vrselje

Potpredsednik Hrvatskog demokratskog foruma Zvonimir Perušić zatražio je danas od predsednika Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) u Srbiji Slavena Bačića da podnese ostavku na tu funkciju zbog medijskih navoda da je predsednik omladine HNV-a Mario Vrselja u prošlosti bio pristalica neonacizma.

Perušić je u saopštenju za javnost naveo da je pre tri meseca postavio Bačiću pitanja u vezi sa Vrseljinim angažmanom u HNV-u.

Dodao je da je Bačića tada pitao da li je Vrselja u ime HNV-a položio vence na Blajburgu, nakon čega je na svom Fejsbuk profilu napisao da je to učinio „u ime svih vojvođanskih Hrvata, na 70. godišnjicu najveće tragedije u hrvatskoj istoriji“.

Naveo je da je od Bačića tražio i da mu objasni Vrseljine veze sa organizacijama krajnje desnice.

„Za koje se to civilizacijske vrednosti i tekovine zalaže HNV, kada je reč o karakteru Drugog svetskog rata?“, naveo je Perušić i dodao da Bačić nije odgovorio na ta pitanja, nakon čega je skandal prošle nedelje poprimio novu dimenziju pa o njemu sada „bruji cela Vojvodina“.

On je od Bačića zatražio da podnese ostavku zbog tog skandala, a posebno zbog „katastrofalnog vođenja zajednice i nejavnog i nejasnog raspolaganja državnim novcem u instituciji koju vodi“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga