NDNV i RTV: Pokušaj hajke protiv novinara Darka Špera

Umesto da se ograde od neonacističkih aktivnosti Marija Vrselje, Hrvatsko nacionalno veće i pojedini politički predstavnici Hrvata u Vojvodini otvaraju hajku na novinara

08. nov 2015

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Radiotelevizija Vojvodine (RTV) optužili su danas Hrvatsko nacionalno veće (HNV) u Srbiji i pojedine političke predstavnike Hrvata u Vojvodini da vode kampanju protiv novinara Darka Špera, NDNV-a i RTV-a.

“Umesto da se jasno ograde od delovanja predsednika Poverenstva za omladinu HNV-a Marija Vrselje, za koga je kolega Šper nepobitno pokazao da je u mlađim danima bio pristalica neonacističkih ideja i pokreta, HNV i pojedini politički predstavnici Hrvata u Vojvodini nastavljaju da ćute o celom slučaju ili da odgovornost prebacuju na medije, novinare i novinarska udruženja”, naveli su NDNV i RTV u zajedničkom saopštenju za javnost.

Prema njhovim rečima, poslednju sednicu HNV-a Mario Vrselja iskoristio je kao govornicu sa koje je izneo niz neistina u vezi sa novinarom RTV-a i članom NDNV-a Darkom Šperom, čime je pokušao da pokrene i hajku na novinara.

“Služeći se starim i oprobanim nacionalističkim metodama, Vrselja nas je optužio da smo ‘jednostrani’ i da je cilj naših članaka i emisija bio ne samo ‘napad’ na njega, već i na ‘celu hrvatsku zajednicu’. On nas je optužio da smo narušili ‘dobrosusedske odnose Srba i Hrvata’!?”, naveli su NDNV i RTV.

Podsetili su da je Vrselja ista ona osoba koja je organizovala žurke na kojima se slušala proustaška muzika, u društvu sa članovima neoustaških stranaka iz Hrvatske, odnosno ista ona osoba koja je, okićena neonacističkim simbolima, bila i na tribini na kojem se veličalo delo Dimitrija Ljotića, a takođe je održavao i bliske veze sa pripadnicima srpskog neonacističkog pokreta.

“Ta veza može da deluje čudno jedino onima koji ne znaju da postoji veoma aktivna neonacistička internacionala, u kojoj pripadnici najrazličitijih nacija blisko sarađuju, targetirajući zajedničke neprijatelje, a to su uglavnom oni koji su drugi i drugačiji, kao i ljudska prava i ljudske slobode uopšte”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga