NDNV i BH novinari snimaju filmove o pozitivnim primerima iz rata

Poziv građanima da predlože teme

07. apr 2014

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje BH novinari iz Bosne i Hercegovine pozvali su danas građane u regionu bivše Jugoslavije da učestvuju u stvaranju dokumentarnih filmova na temu humanih i pozitivnih priča iz ratova devedesetih godina prošlog veka.

„Idući tragom slučaja Srđana Aleksića, koji je desetak godina posle završetka rata stekao zasluženo pravo da bude jedan od retkih istinskih heroja ratova, cilj nam je da progovorimo o sličnim pozitivnim i svetlim primerima u okruženju zla, ludila i haosa”, navela su ova udruženja u saopštenju za javnost.

Srđana Aleksića ubili su u centru Trebinja u januaru 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske, nakon što je spasao život svome sugrađaninu, Bošnjaku Alenu Glavoviću.

Predstavnici novinarskih udruženja su ocenili da su u moru negativnih primera, nasilja, ratnih zločina, etničkog čišćenja, genocida, potpuno skrajnuti oni pojedinci, one organizacije i inicijative, koji su konkretnim delima pomogli onima „sa druge strane“.

„Skrajnuti su oni koji su posejali seme dobra u vremenu zla, koji su učinili ono što je bilo u njihovoj moći da se rat zaustavi ili da bar daju nadu da je moguć i drugačiji život od onog koga smo živeli tada i čije posledice živimo i danas. Spasavanje jednog ljudskog života nekada može da bude ravno spasavanju čovečanstva ili bar ljudskosti“, piše u saopštenju.

Dodaje se da svrha projekta nije da se zamagle činjenice i kontekst ratova, već da se ponudi kontrast, u kojem bi ono što nam se dogodilo pokazalo svoj duboki besmisao i pogubnost.

NDNV i BH novinari započeli su realizaciju projekta „Živeti zajedno“, koji podrazumeva produkciju pet dokumentarnih filmova i deset istraživackih novinarskih tekstova o pozitivnim primerima iz ratova na tlu bivše Jugoslavije.

Projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom Medijskog fonda EU.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga