NDNV: Hitno otkriti da li je novinarka Ana Lalić ugrožena

Ana Lalić zatekla je jutros na parkingu probušenu gumu na svom automobilu odlomljenim oštrim predmetom

01. maj 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od istražnih organa da hitno i bez odlaganja otkriju sve okolnosti oštećenja gume na automobilu novinarke i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić, kao i to da li je njena bezbednost ugrožena.

Ana Lalić zatekla je jutros na parkingu probušenu gumu na svom automobilu odlomljenim oštrim predmetom i po njenom pozivu policija je izvršila uviđaj.

„Od policije i od tužilaštva tražimo da ovaj slučaj tretira kao prioritet u svom radu, jer se protiv Ane Lalić u prethonom periodu vodila ozbiljna kampanja kako na naslovnim stranicama raznih tabloida, tako i na društvenim mrežama i to zbog toga što je pisala o nedostatku zaštitne opreme zdravstvenim radnicima koji se bore protiv epidemije“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Iz ovog novinarskog udruženja su podsetili da je Ana Lalić ranije i privedena po prijavi Kliničkog centra Vojvodine zbog optužbe da širi paniku, ali je tužilaštvo odbacilo tu prijavu kao neosnovanu, dok su lekari iz Kriznog štaba kasnije potvrdili to o čemu je pisala.

NDNV je izrazio zabrinutost da je bezbednost koleginice ugrožena, posebno imajući u vidu poruke političkih aktera koji su se ovih dana napadali novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima.

Krajnje je vreme da da institucije Srbije shvate ozbiljnost situacije, a da građani i građanke jasno traže od onih koji su izabrani i postavljeni da vode institucije da se odgovorno ponašaju. Upozoravamo javnost da se kreira atmosfera koja predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost celog društva“, navodi se u saopštenju.

Nova.rs: Država će biti odgovorna ako se nešto dogodi bilo kom članu naše redakcije

Uredništvo portala Nova.rs saopštilo je danas da će državu i najviše funkcionere Srbije smatrati odgovornim „ukoliko se nešto dogodi bilo kom članu redakcije“.

U saopštenju koje su potpisali glavni urednik tog medija Veselin Simonović i izvršni urednik Ratko Femić ocenjeno je da to pokazuje kakvo je stanje slobode medija u Srbiji.

„To zna i Evropska komisija i ovi primeri će se, nažalost, sigurno naći u sledećem izveštaju (EU) o napretku Srbije u evropskim integracijama“, smatraju oni.

„Gospodo, ne možemo svi da budemo režimski novinari. Neko mora da se bavi i istinom. Svesni smo cene koju plaćamo zbog toga, ali smo spremni da je podnesemo da bismo pošteno mogli da radimo svoj posao“, pišu Simonović i Femić.

Naveli su da je Lalić probušena guma na automobilu dan pošto je poslala pitanja pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću o nagodbi koju je svojevremeno napravio sa Tužilaštvom zbog falsifikovanja lekarskog uverenja.

„S obzirom na to da se situacija šablonski ponavlja, ova dva događaja moramo povezati. Ana je već jednom dobila opomenu“, piše u saopštenju.

Simonović i Femić su podsetili da je cela redakcija tog portala danima već dobijala pretnje, „sasvim očekivano s obzirom na to da je država na Anu Lalić nahuškala svoje kerove“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga