NDNV: Grad Novi Sad novcem građana plaća naprednjačke medije

Skoro dve trećine novca poreskih obveznika dobili su režimski list Dnevnik i Novosadska TV

01. dec 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazalo je javnosti da je i ove godine grad Novi Sad ogromnu većinu novca namenjenu finansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa dodelio medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci, te time još jednom obesmislio proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja.

„Već dugo vremena manje-više ista konkursna ‘stručna’ komisija medijima raspoređuje novac poreskih obveznika, a očigledno da je jedini kriterijum za članstvo u njoj – politička podobnost i poslušnost. Nikako se drugačije ne može objasniti činjenica da su skoro dve trećine novca poreskih obveznika na konkursu koji je bio raspisan 11. oktobra ove godine i bio otvoren samo osam dana – dobili dva projekta, odnosno režimski list Dnevnik i Novosadska TV, medij koji je prošao kroz ‘čudnu’ privatizaciju i dospeo u ruke vladajuće stranke“, ističe se u saopštenju NDNV.

Kako se dodaje, od 50 pristiglih predloga projekata, „stručna“ komisija, koja bi po zakonu trebalo da bude sastavljena od nezavisnih medijskih stručnjaka i medijskih radnika, odabrala je 18 projekata, među kojima su, pored Dnevnika i Novosadske TV, i Večernje novosti i niška televizija Kopernikus, takođe vlasti bliski mediji, kao i pojedine stručnoj javnosti nedovoljno poznate produkcijske kuće.

„Pored očigledne partijske pristrasnosti, jasno je da su pojedini članovi komisije bili i u sukobu interesa. Sama činjenica da u komisiji, kao medijski stručnjak (!), u nekoliko konkursnih procesa, sedi jedan od vodeći naprednjačkih političkih analitičara Dragomir Anđelković – najbolje govori i o stručnosti i o profesionalnosti njenog rada“, navodi NDNV.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najvailo je da će, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tražiti uvid u sve predloge projekata podnete na ovaj javni konkurs, kao i obrazloženje odluke „stručne“ komisije.

Takođe, NDNV je pozvalo medije i produkcijske kuće koji su oštećeni ovakvim radom komisije da razmotre mogućnost pokretanja upravnog spora pred Upravnim sudom, kako bi zaštitili svoje interese.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga