NDNV: Fizički napad na foto-reportera Dragana Gojića u centru Novog Sada

"Država je više puta retorički iskazivala privrženost zaštiti bezbednosti novinara i drugih medijskih poslenika, ali da je ogromna većina napada i dalje ostala bez bilo kakvih sankcija"

12. dec 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od policije i nadležnog tužilaštva da hitno identifikuju i privedu pravdi osobu koja je nasrnula na foto-reportera Dragana Gojića dok je obavljao svoj posao.

NDNV je saopštio da se napad desio u centru Novog Sada, u subotu oko podneva, a o slučaju je obaveštena i policija, koja je na uviđaj došla posle više od pola sata i sačinila zapisnik.

„Nepoznata, mlađa osoba prvo je vređala Gojića, a potom je na njega i fizički nasrnula sa leđa. U trenutku napada Gojić je fotografisao gradske pejsaže“, navodi se u saopštenju.

NDNV podseća da je Krivičnim zakonikom za novinare i ostale medijske radnike garantovana posebna krivična zaštita i da je za ugrožavanje njihove sigurnosti predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Udruženje ukazuje i da je država više puta retorički iskazivala privrženost zaštiti bezbednosti novinara i drugih medijskih poslenika, ali da je ogromna većina napada i dalje ostala bez bilo kakvih sankcija, iako se ugrožavanje bezbednosti novinara nalazi kao važno, nerazrešeno pitanje u pregovaračkom procesu sa EU.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga