NDNV: Bečejski mozaik pred prestankom izlaženja, ugroženo i lečenje deteta

List osuđen zbog pisma čitaoca

11. sep 2015

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro je danas protestovalo zbog presude Apelacionog suda u Novom Sadu po kojoj je list Bečejski mozaik osuđen da plati 50.000 dinara i još oko 110.000 dinara sudskih troškova, za povredu časti sekretarke Udruženja gorana iz Bečeja Marije Miković, a zbog pisma čitaoca koje je taj list objavio.

NDNV je u saopštenju za javnost naveo da je na taj način dovedeno u pitanje dalje izlaženje Bečejskog mozaika i izrazio sumnju da je u pitanju još jedan jasan pokušaj da se “ućutkaju” mediji koji nisu po ukusu vlasti.

NDNV je dodao da je na taj način dovedeno u pitanje ne samo izlaženje lista, već i lečenje malog Ivana Filipčeva, obolelog od cerebralne paralize.

“Umesto da novac usmere na lečenje svoga sina, njegovi roditelji, koji su izdavači Bečejskog mozaika, moraće da ga usmere za plaćanje nečije navodno povređene ‘časti’”, piše u saopštenju.

Viši sud u Novom Sadu je prvo oslobodio Bečejski mozaik u maju prošle godine, navodeći da je tužba neosnovana i da list nije prekršio Zakon o informisanju.

Tada je bilo naloženo tužilji da Bečejskom mozaiku nadoknadi troškove postupka u ukupnom iznosu od oko 95.000 dinara. Marija Miković se bila žalila na tu presudu, a Apelacioni sud je u septembru 2014. usvojio žalbu i vratio slučaj Višem sudu.

Ponovljeno suđenje je vodila ista sudija kao i prvo suđenje u kojem je oslobodila Bečejski mozaik, ali je ovaj put Viši sud na proleće ove godine nepravosnažno osudio Bečejski mozaik na kaznu od 75.000 dinara, uz obavezu da plati još oko 150.000 dinara sudskih troškova, za povredu časti Marije Miković.

Apelacioni sud je sada doneo konačnu presudu, koja je nešto blaža od presude Višeg suda, ali u kojoj je Bečejski mozaik označen krivim.

NDNV je ocenio da je “nonsens” to što je Mikovićeva tužila Bečejski mozaik zbog objavljenog pisma u kojem čitalac iznosi svoj lični stav i kritikuje rad i aktivnosti u Goranskom parku u Bečeju, koji je dat na upravljanje i održavanje Udruženju gorana.

Savet za štampu u odluci od 27. februara 2014. jednoglasno zaključio da je u istom broju list omogućio i tužilji da na istoj stranici iznese svoje viđenje celog slučaja, te da Bečejski mozaik nije prekršio Kodeks novinara Srbije.

“NDNV smatra da je ovo još jedan slučaj loše sudske prakse, koja se može protumačiti kao direktan atak na medijske slobode”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga