NDMBGD pismom pozvao poslanike EU da ne učestvuju u pregovorima o izbornim uslovima

"Sigurni smo da bi u sličnim uslovima, u vašim državama, i vi odbili da učestvujete na lažiranim izborima"

13. nov 2019

Inicijativa Ne davimo Beograd poslala je danas otvoreno pismo poslanicima EU kojim je, kako je navedeno, upozorila da „ljudska prava i slobode u Srbiji ne postoje“ te ih pozvala da dok „traju napadi i pritisci na slobodne medije i aktiviste“, ne učestvuju u pregovorima o izbornim uslovima.

U saopštenju inicijative istaknuto je da su „glavne odlike“ aktuelne vlasti „pretnje, pritisci i nasilje prema neistomišljenicima, skoro potpuna kontrola i zloupotreba medija, partijsko preuzimanje pravosuđa, kao i ucene i ekonomsko ugnjetavanje velikog broja građana“.

„Sigurni smo da bi u sličnim uslovima, u vašim državama, i vi odbili da dajete legitimitet lažiranim procesima autoritarne vlasti i da bi odbili da učestvujete na lažiranim izborima na kojima nema uslova za izražavanje slobodne volje građana“, navodi se u pismu.

Incijativa je istakla napade na televiziju N1, list „Danas“ kao i napade na društvene aktiviste i za njih optužila državne insitucije i funckionere.

„Nedavno se čak i javni servis (RTS) uključio u pritiske na nezavisne medije. Sudski procesi, umesto protiv onih koji zakone krše, vode se protiv onih koji na to ukazuju, pa je tako radnik ‘Krušika’ i uzbunjivač Aleksandar Obradović koji je ukazao na korupciju i trgovinu oružjem iz samog vrha naprednjaka, još uvek u kućnom pritvoru“, navodi se u pismu.

Ne davimo Beograd je ocenio da „bez jasnog određenja i priznanja da Srbija ima velike probleme sa stanjem građanskih sloboda i uslovima za fer izbore“, ne može biti napretka u dijalogu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga