NDMBGD: Ni SzS ni SNS da se ne igraju zdravljem građana predlažući spalionicu u Vinči

"Alternativa spalionici ne može biti druga spalionica, već zaokruženi sistem reciklaže i tretmana otpada"

29. okt 2019

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je danas i opozicioni Savez za Srbiju i aktuelnu vlast da se “ne igraju” zdravljem građana predlažući izgradnju spalionice u Vinči.

“Nakon izjava predstavnika SzS da je prethodna vlast predlagala izgradnju spalionice na deponiji u Vinči koja bi koštala manje od one koju u planu ima naprednjačka vlast, poručujemo da se sa zdravljem građana ne može igrati i trgovati da bi se ostvario profit. U svakoj računici ono mora biti na prvom mestu. Zato alternativa spalionici ne može biti druga spalionica, već zaokruženi sistem reciklaže i tretmana otpada koji doprinosi smanjenju zagađenja i otvaranju radnih mesta”, naveo je Ne davimo Beograd u saopštenju za javnost.

Prema njihovim rečima, bilo da je projekat prethodne vlasti, bilo “naprednjačke”, kao posledica spaljivanja otpada nastaje ogromna količina pepela koji se širi u vazduhu.

“Čini se kao da je i prethodna i ova vlast spremna da zarad profita, prihvati ove rizike”, ocenio je NDMBGD.

Naveli su da su dobili i odgovor od Evropske investicione banke, kao i potvrdu od Delegacije EU u Srbiji da je izgradnja spalionice u suprotnosti sa EU direktivom o upravljanju otpadom, posebno u delu koji se tiče recikliranja i cirkularne ekonomije.

Protest NDBGD protiv zagađenja vazduha 31. oktobra

Inicijativa Ne davimo Beograd organizovaće u četvrtak, 31. oktobra, u 18 časova protest protiv zagađenja vazduha zahtevajući konkretne mere za rešavanje ovog ozbiljnog problema, saopšteno je iz te inicijative.

Protestna šetnja kretaće se od Skupštine Grada Beograda do Vlade Srbije, gde će, dodaje se u saopštenju, Ne davimo Beograd vlastima predati set konkretnih mera koje je u vidu peticije potpisao veliki broj građana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga