NDMBG: Organizatori protesta da garantuju uvažavanje različitosti

"Ignorisanje nije nikakav odgovor na nasilje u društvu"

19. feb 2019

Inicijativa Ne davimo Beograd osudila je napad na Prajd info centar tokom protesta „Zaustavimo veleizdaju – Kosovo je Srbija“ u organizaciji Demokratske stranke Srbije i pozvala sve organizatore svih javnih skupova da garantuju bezbednost lica i imovine svih građana bez obzira na različitosti nacionalne, rodne, verske ili seksualne orijentacije.

Kako se navodi u saopštenju, Inicijativa je navela da očekuje od nadležnih da počinioci tih napada snose odgovornost i da ovo nije prvi put da je Prajd Info centar napadnut tokom protesta.

„Slične situacije dešavale su se i na protestima ‘Jedan od pet milona’ kada su prema izlozima centra letele kamenice i drugi objekti i kada je jedino odlučnom akcijom građana sprečena veća šteta, dok je redarska služba organizatora u potpunosti zakazala“, saopštila je Inicijativa.

Inicijativa je navela da zahteva od Demokratske stranke Srbije i od Saveza za Srbiju da se „kao organizatori ovih okupljanja ograde od izgrednika, jasno osude nasilje i bez ikakve zadrške apsolutno garantuju uvažavanje različitosti svih građana“.

„Uporno ignorisanje ovakvih situacija i izostajanje stava nije nikakav odgovor na nasilje u društvu, posebno u situaciji kad vlast koristi nasilje da se obračuna sa političkim neistomišljenicima i kad je velika većina građana koji učestvuju na protestima upravo na ulicama u borbi protiv fizičkog i verbalnog nasilja“, navela je inicijativa i dodala da „niko nije slobodan, ako svi nisu slobodni“.

Izlog Prajd info centra u Ulici Kralja Milana u Beogradu sinoć je išaran sprejem tokom protestne šetnje „Zaustavimo veleizdaju – Kosovo je Srbija“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga