NDBG: Tužilaštvu podnet predlog za utvrđivanje ništavosti ugovora o Beogradu na vodi

"Srbija se potčinila volji investitora, prst u oko svima koji veruju u demokratičnost"

31. mar 2017

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ uputila je danas Republičkom javnom tužilaštvu Predlog za podnošenje tužbe radi utvrđivanja ništavosti Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“, s predlogom za određivanje privremene mere.

„Smatramo da je obaveza Republičkog javnog tužilaštva da ispita Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat ‘Beograd na vodi’ i da je obaveza javnih tužilaca, na čelu sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac, da stanu u zaštitu javnog interesa i u zaštitu svog interesa koji imaju kao građani države čije zakone delimo“, rekla je novinarima ispred Tužilaštva predstavnica Inicijative Ksenija Radovanović.

Ona je kazala da će Inicijativa, ako tužiteljka Dolovac ne bude prihvatila da razmotri njihov predlog podneti tužbu nadležnom sudu.

Inicijativa smatra da je Ugovor ništav jer odredbe Ugovora ne uzimaju u obzir stvarni obim ulaganja u projekat „Beograd na vodi“ i da su ulaganja Srbije daleko veća od ulaganja investitora.

Inicijativa smatra i da odredbe Ugovora ne pružaju garancije da će investitor izvršiti svoj deo obaveza, međutim investitoru garantuju profit, čak iako Ugovor bude raskinut njegovom krivicom.

Inicijaiva podseća da je Vlada Srbije Gradu Beogradu oduzela deo ovlašćenja i prenela ih na društvo „Beograd na vodi“.

Predstavnici Inicijative negoduju i zbog toga što se Vlada Srbije obavezala da planove o uređenju obala Save menjanju po potrebama investitora, „isključujući pravo građana da donose odluke koje se tiču njihovog okruženja, i mišljenje struke“.

Inicijativa smatra da je Ugovor ništav i zbog toga što se Vlada obavezala da će Skupština Srbije donositi zakone koji treba da olakšaju izgradnju „Beograda na vodi“, a odbiti one koji tom projektu štete, što Inicijativa ocenjuje kao „potpunu kapitulaciju suvereniteta nad teritorijom glavnog grada“ na kojoj se gradi „Beograd na vodi“.

Inicijativa je danas najavila i da će organizovati protest 25. aprila, na dan kada je pre godinu dana, u izbornoj noći, porušeno više objekata u Savamali i kada su ljudi maltretirani, a policija nije reagovala na njihove pozive.

Predstavnica inicijative Ljubica Slavković rekla je da je to noćno rušenje tema već godinu dana, a da se u ime projekta „Beograd na vodi“ Srbija, kao suverena država „potčinila volji investitora“, te danas na obali Save „niče prst u oko svima koji veruju u demokratičnost“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga