Navijači Vojvodine pristali da odleže godinu dana u zatvoru

Prema postignutom sporazumu s tužiocem, njih dvojica su osuđeni na po godina dana zatvora, zbog nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi

08. okt 2013

Pred većem novosadskog Višeg suda kojim je predsedavao sudija Miroslav Alimpić usvojen je prvi sporazum o priznanju krivice, između optuženih i tužilaštva, po odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) koji se primenjuje od oktobra.

„Optuženi Nikola P. i Petar V. su prema postignutom sporazumu s tužiocem osuđeni na po godina dana zatvora, zbog nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi. Pored ove kazne, njima je izrečena i zabrana prisustvovanja svim utakmicama u Novom Sadu u narednih godinu dana“, rekao je Alimpić za 021.

Oni su uhapšeni zbog nereda na rukometnoj utakmici između Vojvodine i Partizana odigranoj 29. marta ove godine. Ta utakmica je prekinuta u 50. minutu pri rezultatu 25:24 za Vojvodinu, zato što je jedan od navijača uleteo na teren. U tom momentu došlo je do tuče između nekoliko navijača „Firme“ i interventne policije.

Nikola i Petar su uhapšeni 3. aprila, da bi nakon šest meseci u pritvoru sklopili dogovor sa tužilaštvom o izdržavanju jednogodišnje kazne koju je sudija potvrdio. Kod takozvane „tužilačke istrage“, koja je počela da se primenjuje od utorka, tužilac ima pravo na vođenje istrage.

Kako za 021 kaže sudija Alimpić, uvođenjem novog ZKP se znatno smanjuje broj predmeta koji dolaze pred sudije. „To je dobra praksa jer ubrzava procese pred sudom i rasterećuje sudije. Nijedna odluka ne može da prođe bez kontrole i odobrenja sudije koji prethodno proverava da li je sve odrađeno po propisu“, rekao je Alimpić za 021.

On smatra da je tužilac državni organ kojem se mora ukazati poverenje da vodi ovakav postupak i da je donošenje novog zakona dobra odluka.

(021) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga