Naveo svoj žiro-račun za donacije ugroženima od poplava

Tražio pomoć za Jevreje u Novom Sadu koji su ugroženi od poplava!?

29. maj 2014

Jevrejska opština u Novom Sadu optužila je člana Memorijalnog društva “Racija 1942” Aleksandra Veljića za krivično delo prevare, jer je preko interneta poslao apel za pomoć Jevrejima ugroženim u poplavama navodeći svoj lični žiro-račun.

Apel se na internetu pojavio pre nedelju dana, a upućen je poziv stranim donatorima da pomognu “novosadskim Jevrejima koji su pogođeni poplavama”, iako Novi Sad nije bio jedan od ugroženih gradova, javila je regionalna televizija N1 na svom Jutjub (Youtube) kanalu.

Predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu Goran Levi rekao je da je neumesno tražiti pomoć u ime onih koji nisu bili ugroženi poplavama. “Da je bilo Jevreja u Novom Sadu koji su pogođeni poplavama, Jevrejska opština bi im prva pomogla. Međutim, činjenica je da nijedan čovek u Novom Sadu nije bio direktno ugrožen”, rekao je Levi. On je dodao da “posebno upada u oči” činjenica da je Veljić u pozivu ostavio svoj privatni žiro-račun.

Veljić je odbacio optužbe da je pokušao da profitira u vanrednoj situaciji, ali je potvrdio da je na jednoj internetskoj stranici postavio sporni apel, koji su dalje proširili drugi ljudi.
“Tačno je da sam okačio svoj lični žiro-račun, ali ja drugi nemam. Sva pomoć će biti uslikana i javno objavljena”, rekao je Veljić za N1.

Predsednik društva “Racija 1942” Milan Radomir rekao je agenciji Beta da je Veljić član tog udruženja, ali da se pasivizirao u poslednjih više od godinu dana i da je osnovao svoje udruženje. “Nemamo mi ništa sa njegovim aktivnostima”, rekao je Radomir.

Jedan od pokretača novosadske inicijative za kontrolu trošenja donacija za ugrožene od poplava Aleksandar Šujica rekao je da su upravo ovakve situacije razlog pokretanja građanskog monitoringa raspodele pomoći. “Sada je budnost građana od izuzetne važnosti, jer vanredne situacije rađaju i vanredne mogućnosti za zloupotrebe”, dodao je Šujica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije želelo da komentariše dosadašnja iskustva policije sa pokušajima zloupotreba situacije vezane za poplave.

Za krivično delo prevare do 1,5 miliona dinara zaprećena je zatvorska kazna do pet godina, dok se za veće iznose propisuje i do deset godina.

Udruženje Racija 1942. ogradilo se od optuženog za prevaru

Memorijalno društvo „Racija 1942.“ ogradilo se danas od svoga člana Aleksandra Veljića, koga je Jevrejska opština u Novom Sadu optužila da je pokušao da prevari javnost, tako što je svoj privatni žiro-račun prikazao kao račun za uplatu sredstava za pomoć Jevrejima ugroženim od poplava u Srbiji.

U Memorijalnom društvu „Racija 1942.“ za agenciju Beta su kazali da je Aleksandar Veljić osnovao Društvo za očuvanje sećanja na holokaust i da je u tom svojstvu objavio sopstveni žiro-račun za takozvanu humanitarnu akciju, ali su istakli da to nema nikakve veze sa aktivnostima udruženja „Racija 1942“.

„Obavestavamo javnost da se ograđujemo od svih aktivnosti Aleksandra Veljica i Društva za očuvanje sećanja na Holokaust po pitanju prikupljanja novcanih donacija za ugrozene u poplavama“, kazali su u Memorijalnom društvu „Racija 1942.“

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga