Natpisi i na manjinskim jezicima

Natpisi na svim institucijama u gradu moraju biti i na manjinskim jezicima, pa tako i oni na Kulturnom centru i autobusima – kaže Eva Vukašinović, zamenica Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina

17. jan 2013

Kada već govorimo o tome da je prema Ustavu službeno pismo u slučaju srpskog jezika ćirilično, onda izvolite poštujte i ostale propise – prokomentarisala je zamenica Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović povodom odluke da na novosadskim autobusima natpisi ubuduće budu ćirilični. Uz konstataciju da je ta promena pisma na tim natpisima zaista u skladu sa ustavnim odredbama, budući da Ustav Srbije u službenoj upotrebi srpskog jezika priznaje samo ćirilično pismo, ona je naime podsetila da se u Novom Sadu u službenoj upotrebi nalazi više jezika, te da, shodno tome, postoji obaveza da se svi natpisi ispišu i na pismu svih jezika koji su u službenoj upotrebi.

– Na displeju bi pokazivač pravca trebalo da se pojavi tako da se posle ćiriličnog pisma – po abecednom redu – natpis istakne i na jezicima koji su tu u upotrebi, i na mađarskom, slovačkom i tako dalje. Poslala sam jedan dopis novosadskom Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću i zatražila da se izjasne – izjavila je Vukašinović za „Mađar so“. – Ako govorimo o službenoj upotrebi jezika, često se dešava da se, pozivajući se na neotklonjive tehničke probleme, izostavljaju ostali natpisi, u slučaju tabli koje pokazuju pravac na saobraćajnicama, recimo, daje se objašnjenje da bi tabla bila suviše velika i da put ne bi bio pregledan, da bi to bilo na štetu bezbednosti saobraćaja… Odluku o službenoj upotrebi jezika treba primenjivati, ona nije samo ukras i saobraćajno preduzeće će morati da pribavi takve displeje na kojima će se naizmenično menjati i biti čitljiv tekst na srpskom, mađarskom i ostalim jezicima. Možda se čini da je to mnogo, ali im je to zakonska obaveza i službena upotreba jezika znači upravo to, ne možemo se uvek braniti time da je tehnički neizvodljivo, ili da nemamo para za to – rekla je još zamenica ombudsmana.

Eva Vukašinović je podsetila i da službena upotreba jezika nije regulisana samo Ustavom i zakonima, nego i međunarodnim sporazumom, da smo potpisnici i Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima – poručila je Vukašinović.

Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina rekla je i da je slučaj sa natpisima na novosadskim autobusima pobudio njeno interesovanje i da je započela kontrolu natpisa sa nazivom ulica u gradu. Ovih tabli ima latiničnih i ćiriličnih (takve su novije), ali tabli sa nazivom ulica ispisanih na manjinskim jezicima nema. Eva Vukašinović je rekla da će zahtevati od novosadskog rukovodstva da se nazivi ulica istaknu i na manjinskim jezicima – kada se već pozivaju na zakonitost.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga