NATO prekinuo saradnju s Rusijom

Ministri zemalja NATO-a u zajedničkoj izjavi pozvali su Rusiju da "preduzme hitne korake da se ponovo uskladi sa međunarodnim pravom"

02. apr 2014

Ministri spoljnih poslova država članica NATO-a odlučili su danas da prekinu „cjelokupnu praktičnu civilnu i vojnu saradnju“ sa Rusijom. Ovo je odgovor Alijanse na odluku Moskve da pripoji Krim.

Ministri zemalja NATO-a u zajedničkoj izjavi pozvali su Rusiju da „preduzme hitne korake da se ponovo uskladi sa međunarodnim pravom“, prenijela je agencija AFP.

NATO i Ukrajina usaglasili su se da će intenzivirati vojnu saradnju i reformu vojske kroz zajedničku obuku i druge programe.

Na prvom ministarskom sastanku zemalja NATO-a od prelaska Krima pod nadležnost Moskve, ocijenjeno je da nijesu vidljivi znaci masovnog povlačenja ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom, gdje se navodno nalazi oko 40.000 vojnika.

„Nažalost, ne mogu da potvrdim da Rusija povlači trupe. Svojim akcijama Rusija je potkopala principe na kojima je izgrađeno naše partnerstvo. Dakle, ne možemo da idemo dalje i da sarađujemo kao obično“, rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

(Analitika)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga