- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NATO: Policija Kosova izvela akciju sprovođenja zakona

Kfor i njegova komanda NATO su danas saopštili da je Policija Kosova izvela akciju sprovođenja zakona i da su u stalnom kontaktu sa relevantnim kosovskim institucijama, prenela je prištinska agencija telegrafi.com.

U odgovoru za tu agenciju, NATO je naveo da „kosovska policija sprovodi operaciju sprovođenja zakona na celom Kosovu“.

„Misija Kfora koju vodi NATO u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice“, navodi se u odgovoru.

Navedeno je i da ta misija „ostaje potpuno usredsređena na svakodnevnu primenu svog mandata UN i prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999“, a kako bi, kako je naglašeno, „nastavila da jamči bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“.

U odgovoru je navedeno i da Kfor „nastavlja da podržava nedavni sporazum između Kosova i Srbije u vezi registarskih oznaka„.

Ovo je druga sedmica da se Kfor nalazi na prelazima Jarinje i Brnjak, nakon dogovora o registarskim tablicama kojem je prethodila blokada saobraćajnice od strane lokalnih Srba.

Policija Kosova je saopštila da je jutros izvela „akciju protiv mreže krijumčara u više regiona“ i da je uhapšeno osam osoba, među kojima i po jedna srpske i bošnjačke nacionalnosti“.

Navedeno je i da je policijska akcija protekla bez problema, osim u severnoj (Kosovskoj) Mitrovici gde su se, kako je ukazano, „kriminalne grupe organizovano okupile, napravile blokade na putevima raznim prevoznim sredstvima“.

Dodaje se u saopštenju da su oni „u obračunu sa carinicima i policijom koristili gasne boce, šok bombe i ručne bombe“ i da su, kako je istaknuto „i pucale iz vatrenog oružja“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!