- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nataša Kandić pozvala Nikolića da Hrvatima govori o Antinu

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobio jaku međunarodnu podršku ako bi rekao da mu je lično važno da građane Hrvatske uveri da ništa loše nije uradio dok je, kao dobrovoljac Srpske radikalne stranke, bio u hrvatskom selu Antin.

„Nikolić je uvek tvrdio da u vreme njegovog prisustva u Antinu niko od Hrvata nije ubijen. To treba da kaže neka nezavisna institucija koju će da priznaju sve države u regionu“, rekla je Nataša Kandić za beogradski Danas.

Nataša Kandić je navela da je Nikolić na sudu izgubio u procesu protiv nje i da je Okružni sud u Beogradu ukinuo presudu Opštinskog suda u Zemunu (bivšeg Četvrtog opštinskog suda u Beogradu), koji je nju proglasio odgovornom za klevetu, ali je u međuvremenu taj slučaj zastareo.

Nikolić je Natašu Kandić tužio jer je 13. juna 2005. godine izjavila da je on 1991. godine u Antinu „bio u situacijama sa oružjem i da su od njegove ruke stradali civili“, i Četvrti opštinski sud je 5. februara prvostepeno osudio za klevetu i kaznio je sa 200.000 dinara.

Nataša Kandić je istakla da je osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava (REKOM) jak razlog da drugi put sretne Nikolića.

„Što se tiče sastanka sa predsednikom Srbije, to nam je prioritet. Za nas koji vodimo proces REKOM, Nikolić je predsednik Srbije i njegova podrška je veoma važna. Bez njegove podrške nema međudržavne komisije REKOM. Nikolića sam imala prilike da vidim samo jednom i to na sudu povodom njegove tužbe za klevetu i uvredu zbog mojih izjava da ima podataka koji ukazuju na vezu između njegovog prisustva u Antinu 1991. godine i ubistva i nestanka hrvatskih civila iz toga sela“, rekla je Nataša Kandić.

Istakla je da je slučaj Antina dobar primer zašto je REKOM potreban. „Moje mišljenje ja da Nikolić može jaku regionalnu i međunarodnu podršku da dobije ako u kontekstu REKOM-a pomene Antin i kaže da je njemu lično veoma važno da građane Hrvatske uveri da ništa loše nije napravio dok je kao dobrovoljac boravio u Antinu. Ima stotine
dogadaja kao u Antinu, koji traže hitno razjašnjenje na regionalnom nivou“, rekla je Nataša Kandić.

Na pitanje da li će od predsednika država regiona tražiti da izvrše pritisak na Srbiju da učestvuje u osnivanju REKOM-a, Nataša Kandić je odgovorila da će se pritisak na manje voljne stvoriti kada predsednici Hrvatske i Crne Gore Ivo Josipović i Filip Vujanović
delegiraju svoje lične predstavnike u Regionalnu ekspertsku grupu za razmatranje Statuta REKOM-a, što će uticati na brže uključenje predsednika drugih država.

Najavila je da će Koalicija za REKOM 22. septembra, povodom Svetskog dana mira, u svim glavnim gradovima u regionu organizovati akciju „REKOM za budućnost“ kojom će predsednike država podsetiti na obavezu da konkretizuju svoju podršku Inicijativi REKOM.

(Danas/Beta)

Podelite ovu stranicu!