Nataša Kandić i FHP nominovani za Nobelovu nagradu za mir

“Ne možemo zamisliti da ijedna osoba i organizacija na Zapadnom Balkanu više zaslužuju Nobelovu nagradu za mir od Nataše Kandić i FHP-a i sigurni smo da bi takvo priznanje doprinelo miru i pomirenju u tom i drugim regionima u svetu koji se suočavaju sa sličnim problemima”

01. feb 2018

Predsednik Helsinškog komiteta u SAD, kongresmen Rodžer Viker (Roger Wicker) i član Doma za spoljne poslove Kongresa SAD Eliot Endžel (Engel) danas su nominovali osnivačicu Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Natašu Kandić i FHP za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu, objavljeno je na sajtu Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi Helsinškog komiteta u SAD.

“Više od 25 godina, FHP se bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i protiv ekstremnog nacionalizma i etničkih tenzija na Zapadnom Balkanu”, navodi se u tekstu nominacije.

“Temeljito dokumentovanje ratnih zločina od strane FHP-a postalo je od esencijalnog značaja za obezbeđivanje pravde, kako za Međunarodni krivični sud za ratne zločine u Hagu, tako i za nacionalne sudove za ratne zločine. Glavni počinitelji, uključujući političke i vojne lidere, po prvi put od Drugog svetskog rata, odgovarali su pred međunarodnim pravosuđem. Preživele žrtve i traumatizovane zajednice u kojima su živele dobile su priliku za obnovu. Zemlje regije bile su ohrabrene da se pridržavaju vladavine zakona i da prihvate nasleđe strašne prošlosti”, navodi se u obrazloženju.

“Iako je bilo previše onih u Srbiji koji su odbijali da prihvate činjenice o počinjenim ratnim zločinima i iako su demonizirali žrtve dok je većina stanovništva ćutala, pod vođstvom Nataše Kandić FHP je govorio javno o zločinima koji su počinjeni. Iako je nemoguće izmeriti, sasvim sigurno možemo reći da su napori FHP-a doprineli da bude manje kršenja ljudskih prava”, navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da danas Nataša Kandić ostaje inspiracija za nove generacije mladih profesionalaca koji vode FHP.

“Ne možemo zamisliti da ijedna osoba i organizacija na Zapadnom Balkanu više zaslužuju Nobelovu nagradu za mir od Nataše Kandić i FHP-a i sigurni smo da bi takvo priznanje doprinelo miru i pomirenju u tom i drugim regionima u svetu koji se suočavaju sa sličnim problemima”, navodi se u obrazloženju.

Celi tekst nominacije može se pronaći na adresi: https://www.csce.gov/international-impact/press-and-media/press-releases/chairman-wicker-and-rep-engel-nominate-natasa

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga