Nataša Kandić: Hag nije oslobodio Srbiju odgovornosti

"Nijedan sud nije rekao da srpsko rukovodstvo nije učestvovalo u ratu u BiH".

30. nov 2017

Nepominjanje učešća Srbije u zločinačkom poduhvatu u BiH u presudi Ratku Mladiću, kao u slučaju Hrvatske u predmetu „Prlić i ostali“, ne znači da je Srbiju Hag oslobodio odgovornosti, izjavila je Nataša Kandić, koordinatorka Inicijative za formiranje REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločinima).

Ona je za Radio Slobodna Evropa rekla da se uloga rukovodstva Srbije u BiH na čelu sa Slobodanom Miloševićem, pominje u presudi lideru samoproglašene Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj Milanu Martiću.

„Kada je reč o izostavljanju iz presude Ratku Mladiću uloge Srbije u zločinačkom poduhvatu, isto je učinjeno i u presudi Radovanu Karadžiću. Međutim, ne treba zaboraviti presudu Milanu Martiću, Milošević i ostali se pominju kao deo udruženog zločinačkog poduhvata, uključujući i Šešelja, koji je u prvostepenom postupku oslobođen. Dakle, svi oni zvaničnici Srbije koji su izostavljeni u presudama Karadžiću i Mladiću, precizno je navedena njihova uloga u Martićevom slučaju“, rekla je Nataša Kandić.

Kandić je rekla da ne veruje da su sudije napravile grešku što nisu pomenuli ulogu Miloševića u udruženom zločinačkom poduhvatu u presudama Karadžiću i Mladiću, dok je to učinjeno u slučaju Milana Martića.

„To nije greška kao što je oslobađanje Momčila Perišića i Ante Gotovine. Moraju se dobro proučiti odluke suda i prihvatiti odgovornost za pogrešne politike lidera koje neki slave kao heroje“, dodala je.

Na pitanje kako će se to da je Haški sud ukazao na odgovornost Hrvatske ali ne i Srbije, odraziti na političku situaciju u BiH, Nataša Kandić je kazala da „nijedan sud nije rekao da srpsko rukovodstvo nije učestvovalo u ratu u BiH“.

„Kao što sam rekla, u presudi Martiću se detaljno opisuje šta je srpsko rukovodstvo na čelu sa Miloševićem uradilo u Bosni i Hercegovini u nastojanju da se stvori i zaokruži srpska teritorija“, dodala je i izrazila uverenje da će „doći vreme kada će novi političari morati da priznaju da je svaka zemlja imala u svojoj prošlosti lidere koji su vodili pogrešnu politiku“.

Ocenjujući rad Tribunala, Nataša Kandić je rekla da ona, „kao neko ko je podržavao osnivanje međunarodnog suda, ima neke primedbe“.

„Ne slažem se sa oslobađajućim presudama generalima Perišiću i Gotovini i standardima koje je sud u tim slučajevima primenio. Vidimo da su u ponovom procesu bivšem šefu državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću ti standardi ponovo promenjeni i vraćeni na pređašnju praksu Suda“, navela je.

Kandić je dodala da je, imajući u vidu celinu, Haški tribunal, „stvorio nasleđe koje će, ako bude pametnih političara i upornog civilnog društva u regionu bivše Jugoslavije, pomoći da se izađe na kraj s tom prošlošću, da se prihvati da su vođene pogrešne politike koje su dovele do rata i ubistva oko 130 hiljada ljudi“.

„Prema tome, koliko god strogo ocenjivali Haški tribunal, imajući u vidu šta smo mi jedni drugima učinili, on nam ipak ostavlja važno, moćno oružje, a to su činjenice koje nam mogu pomoći da prihvatimo tu prošlost i stvorimo garancije da se to više nikad ne dogodi, ali i izgradimo zajedničko sećanje na tu prošlost i, pre svega, na žrtve“, navela je Nataša Kandić za RSE.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga