Nastavljeno demoliranje pekara

Oglasila se i policija

17. okt 2014

U Novom Sadu vandali su noćas razlupali pekaru Evropa na Bulevaru Cara Lazara. To nije jedini takav slučaj koji se noćas dogodio.

Kako je javio Radio 021, danas je izgorela i pekara As Pek, a kamenovan je i lokal Baš ćevap.

Radnice Evrope su bile u pekari kada je grupa huligana upala u nju i izvređala ih na nacionalnoj osnovi, javlja taj radio.

Nepoznati počinioci su kamenicama polupali noćas izloge, rashladne vitrine i reklame na tri pekare u Vršcu, preneo je danas portal evrsac.rs.  Kako navodi taj portal, vlasnici tih pekara su albanske nacionalnosti.

U toku jučerašnje noći vandali su napali nekoliko pekara čiji su vlasnici Albanci.

U Novom Sadu je kamenovana pekara Vojvođanka u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu, u Somboru je spaljena pekara Dva brata, dok je na pekaru u Staroj Pazovi bačena je bomba.

Policija se ovim povodom nije izjašnjavala, a napade su osudili predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Pokrajinski ombudsman, Liberalno demokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Napadi na pekare usledili su nakon što je prekinuta utakmica Srbija-Albanija u utorak uveče, kada je na teren uleteo dron sa zastavom velike Albanije, nakon čega je došlo je do koškanja među igračima i navijačima.

Nikolić: Jedna osoba privedena zbog demoliranja pekara

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić izjavio je da  Republika Srbija neće tolerisati širenje verske i nacionalne mržnje i da će svi koji se odluče da na neprimeren način unište imovinu u vlasništvu Albanaca biti najstrožije kažnjeni, saopšteno je danas iz Biroa za informisanje MUP-a.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno radi na identifikaciji osoba koje su prethodnih dana napale objekte u vlasništvu naših građana albanske nacionalnosti. Jedna osoba je već privedena i protiv nje će, po nalogu tužioca, biti podneta krivična prijava“, navodi se u pisanoj izjavi Nikolića.

Državni sekretar, dodaje se, istakao je da će policija zaštititi sve i da garantuje bezbednost i jednaku zaštitu svim svojim građanima.

„Činimo sve što je u našoj moći da se ovakvi i slični napadi spreče, uprkos brutalnoj provokaciji na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije“, naglasio je Nikolić.

Vučić: Vlasti će oštro reagovati na napade u Vojvodini

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da imovina svih građana Srbije mora biti zaštićena i da će nadležni organi „oštro reagovati“ na niz napada na lokale Albanaca u Vojvodini.

Vučić je istakao da su to građani Srbije koji „rade i redovno plaćaju porez, i mi ćemo im garantovati punu sigurnost“.

„Pozivamo sve da nikakve akte protiv njih ne čine jer to su kriminalni akti i država će reagovati tako što će zaštititi svoje građane“, rekao je on.

Sević: Neće se pisati nov rečnik Novog Sada

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Siniša Sević osudio je napade na radnje čiji su vlasnici Albanci i pozvao nadležne organe da privedu pravdi počinioce vandalskih napada.

„Novi Sad je oduvek važio za sredinu u kojoj reč tolerancija ima posebno mesto. Poslednjih dana, a nakon događanja na fudbalskoj utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije, svedoci smo da neko vandalskim činom pokušava da iskroji novi rečnik Novog Sada, grada koji vekovima prihvata, poštuje i čuva svoje – različito i drugačije“, ocenio je Sević.

On je poručio da takve namere neće uspeti, jer Novi Sad nije, niti će ikada biti, dodao je, poligon jednog mišljenja, jedne vere i jedne kulture.

„Naprotiv, Novi Sad je višeetnički, mnogonacionalni i multiverski dom svih onih koji žele da takav dom razvijaju i unapređuju. Apelujem na nadležne organe da vandale, koji su oštetili radnje našim sugrađanima, što pre privedu pravdi i adekvatno ih kazne“, saopštio je predsednik novosadske skupštine.

Jovanović: U Vojvodini nikome ne sme biti ugrožena bezbednost

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice Aleksandar Jovanović najoštrije je danas osudio vandalizme kojima su širom Vojvodine napadane pekare čiji vlasnici su pripadnici albanske nacionalne zajednice.

Jovanović je, na konferenciji za novinare koju je održao ispred jedne od demoliranih novosadskih pekara, ocenio da je reč o „divljačkim napadima“.

On je, komentarišući navode po kojima je policija vlasniku razbijene pekare poručila da neće ragovati jer je materijalna šteta mala, upitao šta je potrebno da se desi da policija počne da radi svoj posao , sprovodi zakone i poštuje Ustav

„Ako imamo dva razbijena stakla jedno veče i niko ne čini ništa povodom toga, onda vidimo da u roku od tri dana imamo samo u Novom Sadu tri potpuno demolirana i upaljena objekta“, poručio je pokrajinski funkcioner.

Jovanović je dodao da se u Vojvodini ljudi ne dele po nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, jezičkoj ili bilo kojoj drugoj podeli, nego po tome da li je čovek dobar ili loš.

„Niko, apsolutno niko u Vovjodini ne sme da bude predmet napada i svako mora da shvati da njegova bezbednost ne sme da bude ugrožena, kao ni bezbednost njegove porodice ili njegovo vlasništvo“, istakao je on.

On je ponovio apel policiji da hitno otkrije sve počinioce.

„Jer, ako ništa ne radimo tri dana, doći ćemo u situaciju da će možda večeras biti ne tri, nego 33 objekta upaljena, da će nekome biti razbijena glava i da ćemo doći do situacije da više niko neće moći da reaguje niti da zaustavi“, upozorio je Jovanović.

Za danas je najavljeno i da će gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa predstavnicima Policijske uprave Novi Sad obići pekare Evropa, As Pek, Vojvođanka i Baš ćevap.

(Autonomija, Radio 021, evrsac.rs, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga