Nastavljeni protesti u Novom Sadu uz podršku sindikata

"Ovo je tek početak"

22. apr 2017

Oko hiljadu građana Novog Sada okupilo se večeras u 18 sati ponovo na Trgu republike u centru grada na 14. po redu protestu Protiv diktature, nakon što je napravljena višednevna pauza zbog lošeg vremena.

Učesnici protesta nose transparetne „Samo straha treba da se bojimo“ i „Ne budi kukavica i preziri kukavice“, kao i „Mali Alek poklonio Trepču svojima“.

U fokusu danšnjeg, ali kako je najavljeno i sutrašnjeg protesta, su radnička prava i loš položaj prosvete i obrazovanja u Srbiji.

Predstavnik Studentskog pokreta Novi Sad Miran Pogačar, na samom početku protesta poslao je poruku podrške i za današnji „Marš za nauku“, dodavši da se on održava u oko 40 zemalja, te da je važno što će se pridužiti i protestu Protiv diktature zbog toga što bez obrazovanja i nauke nema prosperiteta u društvu.

„Poruka Marša je da pametniji ne popušta, i mi nećemo popustiti, već ćemo se boriti danas, sutra i svaki drugi dan“, rekao je Pogačar.

On je kazao da je činjenica da su sindikati prosvete podržali proteste „pokazatelj da sindikati polako počinju da se pridružuju borbi“, ali da bi trebalo to da čine što više i masovnije, jer je „ovo tek početak“.

„Neki ljudi se boje, ali ne bi trebalo, jer jednom kada zajedno izađu u javnost i kada ih ona podrži, više niko neće smeti da ih ponižava i zastrašuje“, dodao je Pogačar.

Najavljeno je da će protesti biti nastavljeni sutra na istom mestu u isto vreme, a okupljenima će se obratiti predsednik Sindikata prosvetnih radnika Dušan Kokot.

Večeras su deljeni i flajeri koji najavljuju da je i „I prosveta protiv diktature“, a poručeno je i da su do sada proteste podržali i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Forum beogradskih osnovnih škola.

Učesnicima današnjeg protesta i šetnje deljeni su primerci dnevnih novina Danas, a viđene su zastave Srbije, Studentskog pokreta Novi Sad, kao i crvene zastave.

Kolona prolazi kroz sam centar grada uzvikujući parole „Padni mi na grudi Nebojša“, „Dole vlast“, „Vučiću lopove“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga