Nastavljen štrajk u Grčkoj, gužve na granici

U Grčkoj je juče počeo generalni štrajk koji je paralisao život u zemlji, ali i turiste i sve druge koji su u kolonama zarobljeni na jednom od najprometnijih graničnih prelaza -Evzoni.

29. jun 2011

Na oba granična prelaza Makedonije sa Grčkom na Đevđeliji i Starom Dojranu putnici čekaju po dva sata, jer su zbog štrajka u Grčkoj ogromne gužve, pa se zato preporučuje svim vozačima da putuju preko Bugarske, izjavila je jutros Vanja Branković iz Informativne službe Auto moto saveza Srbije.

Prema njenim rečima, na tim graničnim prelazima se propuštaju putnici i vozila na svaka dva sata po 15 minuta, a pošto je počela turistička sezona, ogromne su kolone. Brankovićeva je istakla da je situacija na graničnim prelazima Makedonije sa Grčkom praktično ista kao i juče, samo što je tada bio prohodan jedan granični prelaz, koji je sada ponovo prebukiran vozilima. Ona je rekla da je neizvesno da li će se poboljšati situacija na graničnim prelazma Makedonije sa Grčkom tokom dana, a da je u AMSS prate i da su stalno u kontaktu sa nadležnim organima u Makedoniji.

JAT za sada nije planirao izmene u redu letenja prema Grčkoj zbog štrajka u toj zemlji, izjavio je šef kabineta generalnog direktora te avio kompanije Stanimir Jovanović.
Podsetimo, u Grčkoj je juče počeo generalni štrajk koji je paralisao život u zemlji, ali i turiste i sve druge koji su u kolonama zarobljeni na jednom od najprometnijih graničnih prelaza -Evzoni. Srpskih turista u Grčkoj, prema dosadašnjim podacima, ima više nego u istom periodu prošle godine.
I drugi dan masovnog protesta došlo je do sukoba demonstranata s policijom. A dok demonstranti divljaju na ulicama Atine, u parlamentu bi trebalo da se glasa o planu rigorozne štednje, koji bi Grčku trebalo da spasi bankrotstva. Grčki parlament nakon debate o merama štednje danas treba da glasa o ovom planu, a sutra o predlogu zakona za njegovu primenu.
Ukoliko plan bude usvojen, Grčka će dobiti petu tranšu pomoći od EU i MMF-a, koja joj je odobrena prošle godine u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra, a ishod glasanja je za sada neizvestan budući da se premijer Jorgos Papandreu suočava sa protivljenjem i u samoj vladajućoj stranci PASOK, koja ima tesnu većinu od 155 od ukupno 300 mesta u parlamentu. Upravo zbog tog plana u Grčkoj je započeo 48-časovni masovni štrajk protiv rigoroznih mera šednje koje planira grčka vlada, a koji će smanjiti brojna socijalna davanja i povećati stopu nezaposlenosti u toj zemlji.
Istovremeno, na ulice Atine će i drugog dana štrajka koji je obustavio javne službe izaći više od 5.000 policajaca koji će sprečavati demonstrante da blokiraju ulazak poslanika u parlament. Prvi dan masovnog protesta obeležili su sukobi demonstranata sa polcijom, koji su trajali čak 10 sati i produžili su se tokom noći, a u njima je povređeno 46 osoba, 37 policajaca i devet demonstranata.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga