Nastavljen generalni štrajk u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija

U štrajku, na svojim radnim mestima, učestvuje 90 odsto radnika u prvoj i drugoj smeni

28. jun 2017

U fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija nastavljen je generalni štrajk radnika u proizvodnji koji je počeo juče sa zahtevima da se poveća zarada na 45.000 dinara bruto, uvede bolja organizacija rada i smanji preopterećenost zaposlenih, isplati bonus efikasnosti za 2016. godinu i plate troškovi prevoza za zaposlene koji su angažovani van standarnog radnog vremena.

„Proizvodne trake su zaustavljene. U štrajku, na svojim radnim mestima, učestvuje 90 odsto radnika u prvoj i drugoj smeni. U podne i 17 časova radnici se okupljaju kod upravne zgrade i dogovaramo se o daljim koracima u vezi s nastavkom štrajka“, rekao je Beti predsednik Samostalnog sindikata u FCA Srbija u Kragujevcu Zoran Marković.

On je naveo da je inspekcija rada juče poslala rešenje u kome nalaže sindikatu i FCA kao poslodavcu da nastave neposredne pregovore i pokušaju da sporazumno reše nastali spor.

Sindikat je juče najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva ili postizanja dogovora s poslodavcem.

U FCA u Kragujevcu je zaposleno, prema zvaničnim podacima, 2.460 radnika, a plan proizvodnje za ovu godinu je 85.000 vozila, što je na prošlogodišnjem nivou.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga