Nastavlja se projekat besplatne pravne pomoći

Model besplatne pravne pomoći, uspostavljen kroz ovaj projekat, podrazumeva pružanje saveta građanima u opštinama koje su uključene u ovaj projeket, kao i zastupanje pred sudovima za građane koji su ekonomski ugroženi.

22. nov 2010

Predstavnici Vlade Vojvodine, Advokatske komore Vojvodine i Ombudsmana Katalonije potpisali su danas u Novom Sadu Aneks sporazuma o saradnji, kojim se obezbeđuje nastavak projekta besplatne pravne pomoći građanima do kraja 2011. godine.

Model besplatne pravne pomoći, uspostavljen kroz ovaj projekat, podrazumeva pružanje saveta građanima u opštinama koje su uključene u ovaj projeket, kao i zastupanje pred sudovima za građane koji su ekonomski ugroženi.

Od početka implementacije projekta na teritoriji Vojvodine, kroz ovaj program prošle  su opštine: Ada, Bela Crkva, Kikinda, Mali Iđoš, Novi Bečej, Opovo, Sremski Karlovci, Subotica i Žitište.

Ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio istakao je dobru institucionalnu saradnje Srbije i Španije u oblasti prava, odbrane i unutrašnjih pitanja.

„Ovaj program je višestruko značajan za vašu zemlju, jer je reforma pravosuđa jedan od uslova za punopravno članstvo u Evropskoj Uniji”, rekao je Palasio.

On je izrazio uverenje da će uspešnost ovog projekta u Vojvodini doprineti bržem
usvajanu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Ombudsman Katalonije Rafael Ribo naveo je da je od početka realizacije projekta,  usluge besplatnih pravnih saveta zatražilo više od četiri hiljade osoba, i to uglavnom žena i nezaposlenih, dok je oko 800 osoba koristilo uslugu besplatnog zastupanja pred sudovima.

Ribo je kazao da sistem besplatne pravne pomoći, koji je zaživeo u Vojvodini, može bez problema biti primenjen na teritoriji čitave Srbije.

„Uspostavljanjem ovog sistema, javna uprava ispunjava jednu od svojih međunarodnih obaveza, poštovanje prava građana na jednakost u pristupu pravdi, što je jedan od preduslova za ulazak u EU”, kazao je Ribo.

Projekat besplatne pravne pomoći od 2007. godine u Vojvodini sprovodi Ombudsman Katalonije, kroz Sporazum o saradnji sa Vladom Vojvodine i Advokatskom komorom Vojvodine, i uz podršku Španske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj i Katalonske agencije za saradnju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga