Nasilnici uništili izložbu „Pet godina propadanja“ u Novom Sadu

Janko Veselinović: "U lice nam rekli da su to uradili namerno i da im ne možemo ništa. To je sistem vrlo sličan fašizmu"

03. avg 2017

Pokret za preokret održao je danas u centru Novog Sada drugu po redu izložbu „Pet godina propadanja“, o pet godina Vlade i koalicije između Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije, koja je prošla uz provokacije i nasilništvo nepoznatih mladića.

Izložba je bila postavljena na Trgu slobode i u Zmaj Jovinoj ulici, a nekoliko mladića, koji su se predstavili kao građani Novog Sada, prišli su i bacilli u smeće par fotografija i plakata tvrdeći da je u pitanju „smeće“. Oni su organizatorima poručili da „prljaju grad, kao što su deset godina unazad zagađivali i Srbiju“. Fotografije i plakati koji su bili izloženi na samom trgu, pokupljene su nakon nekoliko minuta i osoba koja je to učinila unela ih je u Gradsku kuću.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je da je slučaj provokacije i uništavanja izložbe na licu mesta prijavljen policiji, a da će biti podneta i krivična prijava.

„Danas su ovde došli nasilnici i uništili nam ono što smo postavili, a u lice nam rekli da su to uradili namerno i da im ne možemo ništa, te da su oni ti koji zavode red u Novom Sadu. To je sistem vrlo sličan fašizmu„, rekao je Veselinović.

Slično se dogodilo i tokom izložbe u Beogradu, kada je uništeno 32 eksponata, a Pokret je uz video snimak podneo krivičnu prijavu, povodom čega se policija još uvek nije oglasila.

Veselinović je kazao da su tokom pet godina vladavine režima predsednika Aleksandra Vučića, Novi Sad i Vojvodina „potonuli duboko, da mu se čerupaju javni resursi i uništava većina slobodnih medija“, navodeći primer Radio televizije Vojvodine.

Na plakatima i fotografijama koje su građani mogli da vide nalazili su se navodi o aferama i problemima koje su građanima prouzrokovale odluke koje je vlast predvođena SNS u poslednjih pet godina donosila.

Posebno je istaknuto smanjenje subvencija poljoprivrednicima i prodaja plodne zemlje arapskim investitorima, ukidanje emisije „Utisak nedelje“ i slobode medija, optužbe za kupovinu glasova, nasilje na polaganju zakletve predsednika Vučića i slično.

Veselinović je upozorio da tokom pet godina vlasti, trenutna garnitura nije u Novom Sadu uspela da završi Žeželjev most, kao ni tunel kroz Frušku goru.

Najavio je da će Pokret nastaviti da sa ovom izložbom obilazi Srbiju, te da će sledeća vanredno biti održana u Liparu, mestu u opštini Kula u kojem je na redovnim izborima za novi saziv Mesne zajednice koji su održani u nedelju, pobedili kandidati sa nestranačke liste, a nije prošao nijedan kandidat liste „Za napredni Lipar“, iza koje stoji Srpska napredna stranka.

„Lipar je mimo plana, ali to je prva slobodna teritorija u Srbiji i podelićemo utiske sa ljudima koji su se tamo borili protiv siledžija iz SNS“, rekao je Veselinović.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga