Naši spalili zastavu i u Zrenjaninu

Poručili da su zastavu zapalili zbog inicijativa da Vojvodina treba da bude republika

26. mar 2012

Aktivisti ekstremističkog pokreta Naši zapalili su danas u Zrenjaninu još jednu zastavu Vojvodine.

Oni su u saopštenju za javnost naveli „da su ovim činom jasno poručili kakav je stav srpskog naroda na predlog o stvaranju Republike Vojvodine od strane vojvođanskih autonomaša“.

Oni su pozvali građane da se uključe u uništavanje „antiustavnih separatističkih simbola“ i upozorili zagovornike ideje o stvaranju Republike Vojvodine „da im to neće biti dozvoljeno ni po koju cenu“.

Predsednik Skupštine Zrenjanina Aleksandar Marton ocenio je da je svako ko je sposoban da zapali zastavu Vojvodine, sposoban i da ruši ustavni poredak delima mržnje i nasilja.

„Zbog toga najoštrije osuđujem ovaj čin i podsećam da sam prošle nedelje apelovao na sudske organe da se napokon zabrane sve ekstremističke organizacije“, naveo je Marton i dodao da je današnji događaj još jedan u nizu primera koji su razlog više za to.

On je podsetio da Ustav Srbije propisuje da Vojvodina ima svoja obeležja i da je Skupština Vojvodine legitimno propisala pravo na upotrebu pokrajinskog grba i zastave.

„S obzirom na sve ovo, ovakav vandalski čin je protivustavno i krivično delo i svako ko je za njega odgovoran mora biti adekvatno sankcionisan i kažnjen“, ocenio je Marton.

 

SPO: Protiv svake vrste ekstremizma u Vojvodini

Vojvođanski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) osudio je današnju akciju spaljivanja zastave Vojvodine u Zrenjaninu.

SPO je u saopštenju za javnost pozvao koalicione partnere iz Vlade Srbije da se u periodu nakon izbora predvide zakonske sankcije za ovakvo delo, jer je trenutno ovakve pojave moguće tretirati i sankcionisati samo kao uništavanje državne imovine „što predstavlja omalovažavanje svih građana Vojvodine”.

„Zastave i grbovi kao simboli regiona uobičajeni su u razvijenim državama i ne predstavljaju odraz separatističkih težnji, već samo iskazuju posebnosti tih regija u okviru države kojoj pripadaju. Takav je slučaj i sa Vojvodinom”, ocenio je SPO.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga