- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NASA projekat: „Curiosity“ sleteo na Mars

Letelica s vozilom „Kjuriositi“ (Curiosity), uspešno je sletela na Mars, u jednoj od najambicioznijih svemirskih misija svih vremena u cilju utvrđivanja da li je nekada na „Crvenoj planeti“ bilo života i da li je moguć u budućnosti.

Rover je posle puta dugog 560 miliona kilometara, koji je započet u novembru, preživeo i „sedam minuta užasa“, kako su veoma komplikovan manevar sletanja nazivali naučnici, zatim je poslao tekstualnu poruku u sedište svemirske agencije u kojoj je pisalo „Uspeo sam! Bezbedno sam sleteo na površinu Marsa. Krateru Gejl, u tebi sam!“.

Sleteli smo na lepo, ravno mesto. Divno, zaista divno„, rekao je Adam Stelcner, vođa tima inžinjera koji su smislili nov sistem za sletanje.

Čarls (Charles) Bolden, prvi čovek NASA-e, neposredno po sletanju ovog jednu tonu teškog vozila izjavio je: ’‘Nije moglo proći bolje.’’

Poslednja faza leta ‘Kjuriositija’ nazvana je ‘sedam minuta užasa’ jer je u tom periodu trebalo da uspori brzinu sa 21 hiljadu kilometara na sat na nulu. To je da kao da na putu vozite 105 kilometara na sat i treba da se zaustavite za 2.1 sekunde”, rekao je Bolden.

Na kraju je kablovima vozilo – „rover“ nežno spušteno na tlo brzinom od oko tri kilometra na sat. Rover je kočio padobranom i raketama. Aktivirala se kamera koja je snimila najuzbudljivije trenutke – koji su Zemljanima dali prve slike sletanja na drugi svet – vidi se i jedan točak vozila i senka popodnevnog sunca.

Uspešno sletanje je u centru američke svemirske agencije izazvalo erupciju oduševljenja, a milioni ljudi širom sveta su preko interneta pratili prenos istorijskog događaja.

Ne mogu da verujem. Ovo je neverovatno„, izjavio je Alen Čen, zamenik vođe tima za spuštanje „Kjuriositija“ kada su na Zemlju stigle prve slike stenovitog terena.

Vozilo sa šest točkova je veličine malog automobila i teško 900 kilograma.

U sledeće dve godine, „Kjurioziti“ će se odvesti do planine čije je podnožje u dnu kratera, gde će ispitivati uzorke stena i utvrditi da li su u toj oblasti nekada postojali uslovi u kojima su mogli da žive mikroorganizmi. To je najnovije poglavlje u potrazi za mogućim primitivnim životom u ranoj istoriji planete.

Danas su točkovi Kjuriositija počeli da utabavaju stazu za ljudske korake na Marsu. ’Kjuriositi’, najsofisticiraniji rover koji je ikada napravljen, sada je na površini ’Crvene planete’ i nastojaće da pronađe odgovor na vekovno pitanja – da li je život postajao na Marsu ili da li je moguć u budućnosti“, kaže Čarls Bolden.

Oglasio se i američki predsednik Barak (Barack) Obama koji je ovo poduhvat nazvao „istorijskim trenutkom.

Čestitam i zahvaljujem svima u NASA koji su omogućili ovo izvanredno dostignuće„, poručio je američki predsednik Barak Obama putem društvene mreže Tviter. On je dodao da je “uspešno spuštanje ’Kjuriositija’, najsofisticiranije naučne laboratorije koja je ikad sletetla na drugu planetu, predstavlja izuzetno tehnološko dostignuće koje će služiti kao ponos nacije i u dalekoj budućnosti“.

(Dragan Štavljanin, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!