NASA otkrila led na Merkuru

Početkom devedesetih prikupljene su prve informacije koje su nagovijestile postojanje leda na tom planetu, ali iz NASA-e tvrde da tek sada imaju zaista pouzdane informacije koje to pokazuju

29. nov 2012

Znanstvenici iz NASA-e priopćili su da je na Merkuru, planetu najbližem Suncu, otkriven led nastao smrzavanjem vode.

‘Više od dvadeset godina raspravljali smo o tome može li planet najbliži Suncu na svjoj mračnoj strani imati led koji je nastao smrzavanjem vode. Orbiter Messenger sada nam je pružio nepobitne dokaze za to’, navodi u službenom NASA-inom priopćenju član tima Sean Solomon.

Jedan od fascinantnih podataka koje je NASA objavila, je i to što su sante leda uočene i na dijelovima na kojima je temperatura znatno veća u odnosu na onu koja je na Zemlji potrebna da bi se led održao u čvrstom, stabilnom stanju, prenosi magazin Forbes.

U tim predjelima iznad smrznute vodene mase otkrivena je tamna materija za koju znanstvenici sumnjaju da predstavlja kompleks organskih molekula, te da je, zajedno s ledom na Merkur stigla s nekim od kometa koje su pale na tu planetu.

Iako dijelovi površine planeta Merkura mogu dostići i do 800 stupnjeva po Farenhajtu, još od sredine 1970-ih teorija o postojanju vode i leda na tom planetu lebdi nad znanstvenim svijetom.

Početkom devedesetih prikupljene su prve informacije koje su nagovijestile postojanje leda na tom planetu, ali iz NASA-e tvrde da tek sada imaju zaista pouzdane informacije koje to pokazuju.

(Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga