NASA: Kvar na teleskopu prekinuo potragu za planetama

Letjelica s teleskopom je lansirana 2009. godine i do sada su indentificirane 132 planete na kojima se može razviti život i još 2.700 koje treba tek ispitati

16. maj 2013

Potraga znanstvenika  za planetima sličnim Zemlji je obustavljena zbog kvara na teleskopu Kepler američke svemirske agencije NASA-e, javlja AP.

John Grunsfeld iz NASA-e izjavio je da još nije siguran da li je Kepler trajno onesposobljen niti da ovo znači kraj projekta od 600 milijuna dolara.

Svemirska letjelica na kojoj se nalazi teleskop i mehanizam za njegovo precizno usmjeravanje su suviše udaljeni za slanje astronauta da ga poprave kao što je to urađeno s teleskopom Habl, ali će stručnjaci pokušati da daljinski osposobe pokvarene točkove ili da nađu način da ih zaobiđu.

Kepler je mnogo savršeniji teleskop od onih koji se koriste sa zemlje i to je prvi projekat u svemiru posvećen samo potrazi za potencijalno naseljivim planetama.

Letjelica s teleskopom je lansirana 2009. godine i do sada su indentificirane  132 planete na kojima se može  razviti život i još 2.700 koje treba tek  ispitati.

NASA je prošle godine odlučila da produži projekat do kraja 2016. godine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga