„Nas dvojica smo najčvršći most između Banjaluke i Sarajeva“

Očevi stradalih mladića za Danas o daljim koracima u borbi za odgovornost nadležnih u BiH. "Ovo je više od fašizma, ovo što radi Milorad Dodik i njegovi ljudi"

27. dec 2018

Gde ste, Srbijanci, do sada? – upitao je juče novinarku Danasa otac ubijenog dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića, kojeg je policija Republike Srpske pre tri dana privela zato što protestuje zbog ubistva svog sina, zločina koji nije razjašnjen, jer su ubice, prema osnovanim sumnjama, pale pod zaštitu vlasti Milorada Dodika.

U trenutku kada razgovaramo sa Davorom Dragičevićem iz Banjaluke, on je tek izašao iz pritvora i u društvu je oca ubijenog Dženana Memića, takođe, tragično stradalog dvadesetjednogodišnjaka iz Sarajeva, čije ubice su amnestirane od odgovornosti, od strane vrha državnih vlasti u BiH, odnosno Sarajevu.

– Ne postoji jači i bolji most između Sarajeva i Banjaluke od ovog koji mi pravimo, ovaj most koji traži pravdu, istinu i odgovornost za našu ubijenu decu koju vlasti u Republici Srpskoj i u Sarajevu na isti način kriju i pokušavaju da izuzmu od odgovornosti za ubistvo naših sinova – kaže za Danas Muriz Memić, otac stradalog Sarajlije, koji je došao u Banjaluku da iz pritvora dočeka Davora Dragičevića. Mumiz Memić je organizovao demonstracije podrške u Sarajevu kada je Davor Dragičević, zajedno sa suprugom priveden, samo zato što je na ulici tražio da se uhapse i odgovaraju ubice njegovog sina iz policije RS.

Davor Dragičević kaže za Danas da se borio za RS, da je ratni vojni invalid, a da je doživeo da upravo vlasti RS ubiju njegovo dete.

– Ovo je više od fašizma, ovo što radi Milorad Dodik i njegovi ljudi. Ovo nije njihova država, mi, obični građani, plaćamo i policiju, policiju koja je uhapsila moju suprugu i mene samo zato što ne odustajemo da ubice našeg deteta budu kažnjene. Dodik i njegova ekipa ne samo da moraju sa vlasti nego moraju da završe u zatvoru, tamo gde jedino zaslužuju da budu – ističe Davor Dragičević za naš list. On ističe da „njegovo dete nema cenu“, da zakon mora da bude isti za sve, odnosno da saoseća sa ocem ubijenog Dženana Memića iz Sarajeva, jer su oni, kako kaže, jedan isti narod u jednoj državi.

– Videli ste kako je policija Milorada Dodika gazila malu decu, stare… Oni su spremni da prema maloj deci iskazuju agresiju! – istakao je sagovornik našeg lista.

Tokom razgovora sa novinarkom Danasa uzviknuo je: „Gotovi ste, jarani, gotovi ste!“. Potom nam je rekao da je tokom razgovora pored njega prošao načelnik MUP RS, kojem je uputio takve reči.

Davor Dragičević je na kraju razgovora sa Danasom uputio poziv svima da protestuju zbog ubistva njegovog sina, protiv privatizacije države, kako je rekao, bandita na vlasti, poručivši da neće nikada odustati.

Sa tim se složio i otac ubijenog Dženana Memića, rekavši Danasu da će zajedno sa Davorom Dragičevićem istrajati do kraja. On je podsetio da će uskoro trogodišnjica od ubistva njegovog sina, a da je u međuvremenu država pokazala da ne samo nije u stanju i da krije ubice njegovog sina, već je u stanju da uhapsi oca drugog ubijenog sina samo zato što traži istinu i kažnjavanje odgovornih.

– Razgovarali smo već sa 21 ambasadorom. Oni nas ne bi saslušali da im nije jasno šta se dešava i da smo nas dvojica u pravu. Ovo će trajati, to mi je jasno, ali mi imamo cilj, hoćemo da ubice budu privedene pravdi – zaključuje otac DŽenana Memića, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima stradao pre skoro tri godine u saobraćajnoj nesreći.

Podsetimo, dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine. Na Kantonalnom sudu u Sarajevu izrečena je oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću, koji su se teretili da su uzrokovali saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povređen, a potom preminuo dvadesetjednogodišnji mladić Dženan Memić. Memićeva porodica već tri godine, kako na protestima tako i pred sudom, tvrdila je da su Seferovići nevini, a da je DŽenan ubijen, te da Tužilaštvo i policija kriju ubicu i falsifikuju dokaze, zbog čega su i zatražili njihovu odgovornost. Sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Igor Todorović, izrekavši oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo teretilo da su uzrokovali i prikrili saobraćajnu nesreću u u kojoj je, prema optužnici, teško povređen, a potom i preminuo mladić Dženan Memić, naveo je kako su nalazi veštaka ukazivali na to da su optuženi nevini.

Dragičević je pre nekoliko dana gostujući na TV N1 ponovio stav da ima brojne svedoke da je njegov sin David „masakriran i ubijen“. Tvrdi da će ti svedoci biti izvedeni pred državno Tužilaštvo ako prihvati slučaj ubistva njegovog sina.

Upitan shvataju li ga ozbiljno vlasti u Republici Srpskoj, odgovorio je da ga „sad shvataju ozbiljno“. „Na početku nisu. Mislili su: prežaliće kroz dva dana, dete konobara, razveden, ratni vojni invalid…“, rekao je tada Dragičević.

Nestanak Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta 2018. a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvene u reku Vrbas, kod tvrđave Kastel u Banjaluci. Policijski i istražni nalazi o njegovom kretanju i uzroku smrti su kontradiktorni – prvi nalaz je glasio „zades“, odnosno da se utopio. Međutim, nakon druge obdukcije, nalaz je glasio utapanje i krvni podlivi po glavi i telu.

Majka Suzana Radanović za Danas : Okupljanja na Trgu Krajine će biti

Suzana Radanović, mama ubijenog Davida Dragičevića, u izjavi Danas potvrdila je da će protesti skupa „Podrška za Davida“ biti nastavljeni svakog dana u 18h uprkos jučerašnjoj zabrani ministra policije Dragana Lukača. Kako navodi, ne očekuje da ministar reaguje na pozive da podnese ostavku jer je on, kako ističe, „šef mafije“. Opisujući događaje od utorka, ukazuje da su nadležni izvršili pretres njene kuće, nakon pet sati čekanja da dobiju nalog, dok je za to vreme bila razdvojena od svoje dvoje maloletne dece. „Budući da se nadležni nisu setili da u takvoj situaciji pozovu ljude iz Centra za socijalni rad, to je učinio moj advokat“, kaže naša sagovornica. Kako navodi dalje, u kući nisu ništa pronašli a tražili su, ističe Radanović, oružje imajući u vidu da je njen bivši suprug Davor pretio ministru Lukaču pa se on osetio ugroženim. Uklanjanje memorabila sa Trga Krajina u Banjaluci ocenjuje kao potez „ubica kojima smeta svaki dokaz protiv njih“. I. Š. M.

Ministar unutrašnjih poslova zabranio skup „Pravda za Davida“

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač na vanrednoj konferenciji za medije izjavio je da se do daljeg zabranjuje skup „Pravda za Davida“ na Trgu Krajine, prenosi N1. Pojašnjavajući događanja od utorka u Banjaluci, Lukač je rekao da je donesena odluka da se nelegalno okupljanje na trgu više ne može održavati. On je kazao i da su predmeti (Davidova pesnica, fotografije i sveće) uklonjeni u skladu sa zakonom.

„Kao što vam je poznato, nakon devet meseci održavanja jednog skupa koji je bio nelegalan, MUP Republike Srpske nije želio da spreči održavanje skupa sve dok se on održavao na miran i dostojanstven način“, rekao je Lukač. Međutim, kako je to naveo ministar Lukač, dešavanja na trgu su se pretvorila u suprotnost sa Zakonom. „Imali smo izbornu godinu, gde su se političari za svoje ciljeve uključili u grupu Pravda za Davida. Usmeravali su grupu u političkom smeru. Nakon završetka izbora, čujemo pozive te grupe na izvršenje krivičnih dela, na pozive da se prema najvišim funkcionerima, da su saučesnici i ubice bez ijednog dokaza za takve tvrdnje. Pokušava se na fizički način da se izaziva policija, da se pljuje po policiji, da se fizički pokušava ući u Palatu predsednika“, rekao je Lukač. On je ocenio da je Davor Dragičević uzeo sebi za pravo da deli pravdu. I. Š. M.

Zagrepčani se pridružili protestu ‘Pravda za Davida’

Stotinjak građana okupilo se na Cvjetnom trgu pod sloganom „Pravda za Davida“ kako bi pružili podršku protestima u Banjoj Luci, kojima se traži otkrivanje istine u slučaju još nerazriješenog ubistva Davida Dragičevića, javlja Anadolija.

Građani Zagreba okupili su se na trgu nakon dogovora postignutog posrredstvom društvenih mreža, a tokom protesta su formirali srce sa slikom Davida Dragičevića.

S podignutom desnicom, sa svijećama i slikama ubijenog Davida, okupljeni su skandirali „Pravda za Davida“, solidarizirajući se s građanima Banje Luke, ali i cijele regije koji su se pridružili protestima i insistiranju na otkrivanju počinitelja ubistva tog mladića.

„U svim zemljama regije je previše nasilja. Mislim da će David postati simbol nečeg puno većeg, da nasilje i represija nad našom djecom prestanu. Tražimo da se prestanu štititi djeca društveno prihvatljivih obitelji i da zakon bude isti za sve“, poručila je Gordana Bosanac, građanka i suorganizatorica zagrebačkog protesta.

Istakla je da je protestni skup apolitičan te da ne žele da ijedna politička stranka u Hrvatskoj skuplja političke bodove na tom događaju s obzirom na to da je dolazak najavilo nekoliko opozicijskih političara.

Dodala je da je hrvatska policija bila izuzetno susretljiva u izdavanju dozvole organizatorima protesta te da je zbog toga ponosna.

Poručila je kako očekuje da protest „Pravda za Davida“ neće ostati na Zagrebu nego da će se proširiti i na ostale veće hrvatske gradove. Al Jazeera

(Snežana Čongradin, Danas / Foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga